Nieuws

'Onderzoek zilvermanipulatie stopt'

Het lijkt erop dat onderzoek naar manipulatie op de zilvermarkt wordt stopgezet. Volgens de FT is er te weinig bewijs.

Het lijkt erop dat het onderzoek naar manipulatie op de zilvermarkt wordt stopgezet. Volgens de Financial Times is er in het vier jaar durende onderzoek te weinig bewijs gevonden om een aanklacht te ondersteunen. Dat schrijft de krant op basis van informatie van ingewijden.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) kondigde het onderzoek aan in september 2008, naar aanleiding van klachten over misdragingen. Beleggers in edelmetaal kwamen met een spervuur aan beschuldigingen van vermeende manipulatie.

In 2010 zei CFTC-commissaris Bart Chilton dat hij dacht dat er frauduleuze pogingen waren gedaan om de zilverprijs op slinkse wijze te beïnvloeden. Maar na het advies van twee externe consultants, waarvan een inderdaad onregelmatigheden ontdekte, bleek dat de CFTC niet voldoende bewijs heeft.

Woede
De vijf commissarissen zijn nog niet officieel met een uitkomst van het onderzoek naar buiten gekomen, wat kan betekenen dat de instantie geïnstrueerd is dieper te graven. Een woordvoerder wilde alleen loslaten dat het onderzoek nog niet was gesloten.

Wanneer het onderzoek wordt beëindigd kan dat tot woede leiden onder een aantal Amerikaanse beleggers in zilver. Zij claimen dat een grote groep belangrijke zakenbanken, waaronder JPMorgan, samenspanden om de prijs van zilver lager te krijgen.

JPMorgan werd op internet flink aangevallen door de beleggers. Een van de actievoerders spoorde bezoekers aan om zilver te kopen, er van uitgaande dat de bank flink had ingezet op lagere zilverprijzen. JPMorgan heeft dit meerdere malen ontkend. 

Daarnaast is een gezamenlijke rechtszaak aangevraagd tegen de bank. Advocaten van JPMorgan hebben de rechter gevraagd die te verwerpen, omdat de aanklagers op geen enkele wijze de manipulatie konden aantonen.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022