Nieuws

QE drijft vier assets tegelijk op

Grondstoffen, aandelen, obligaties en de dollar stegen in juli alle vier, voor het eerst in twee jaar, meldt Bloomberg.

Grondstoffen, aandelen, obligaties en de Amerikaanse dollar eindigden de maand juli alle vier hoger, de eerste keer in twee jaar dat dat gebeurde. Voornaamste oorzaken waren de droogte in de VS, waardoor de prijzen van maïs en graan records breken, en de belofte van Mario Draghi vorige week donderdag dat de ECB klaarstaat om "alles te doen wat nodig is" om de euro te redden. Dat schrijft persbureau Bloomberg.

De grootste stijging kwam van de grondstoffen. De maatgevende S&P GSCI Total Return Index, die 24 basismaterialen volgt, klom in juli met 6,4 %, de grootste sprong sinds oktober. De MSCI All-Country World Index (wereldwijde aandelen) sloot de maand 1,4 % hoger af, dankzij een sprint in de laatste weken. De dollar steeg 1,3 % ten opzichte van zes andere valuta's, obligaties namen 1,4 % in waarde toe.

De voorlaatste maand dat al deze vier indicatoren tegelijk stegen was april 2010, toen de zorgen over Griekenland toenamen en de Amerikaanse economie de eerste tekenen van herstel begon te vertonen. De motor achter de rally zijn de geldinjecties van de centrale banken, zegt Jason Brady van vermogensbeheerder Thornburg. "Hun acties zijn zeer gunstig voor asset-prijzen en zeer ongunstig voor spaarders."

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen