J.P. Morgan AM vindt dollar overbought J.P. Morgan Asset Management vindt dat de markten de dollar de laatste maanden terecht hoger hebben gezet. Maar ze zijn te ver doorgeschoten met deze Trump-trade. Het wordt tijd om van long naar short te gaan. 29 november 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Amerikaanse economie groeit sneller dan de meeste andere Westerse markten zoals de Eurozone, het VK of Japan. Het is ook een dynamische economie met een groot innovatief vermogen. En dan is er nog de verkiezing van Donald Trump in het Witte Huis en de importtarieven die daar bij horen op goederen uit China, Mexico, Canada en waarschijnlijk Europa. Dat zijn allemaal factoren die werken in het voordeel van de Amerikaanse dollar. Veel economen denken dat de Amerikaanse economie minder last zal hebben van protectionisme dan andere regio’s. Daar komt bovenop dat Trump de eigen economie wil stimuleren met hogere overheidsuitgaven en minder belastingen. Ook dat werkt - in ieder geval op de korte termijn - in het voordeel van de dollar. De Trump trade Dit heeft gezorgd voor een extra grote stroom aan kapitaal richting de VS. Het wordt ook wel de Trump trade genoemd, met als kenmerk een sterkere dollar. Zo is de dollar de laatste drie maanden ongeveer 5% duurder geworden versus de euro, 5% tegenover de Japanse yen en bijna 2% ten opzichte van de Chinese yuan. Die hogere koersen komen bovenop de stijging van de laatste jaren. Om een voorbeeld te geven: vijf jaar geleden gingen er 110 yen in een dollar, nu zijn dat er meer dan 150. Dat betekent een appreciatie van de dollar richting de 40%. Markten zijn doorgeschoten Volgens J.P. Morgan Asset Management is dit een proces dat niet eindeloos door kan gaan. De markten zijn na de overwinning van Trump op zoek gegaan naar een nieuw evenwicht, schrijft de vermogensbeheerder in een Bond Bulletin. Tijdens deze zoektocht zijn ze bij de dollar echter te ver doorgeschoten. De dollar is daardoor nu overgewaardeerd. Dat is volgens JP Morgan AM overigens niet alleen zichtbaar aan valutakoersen. Het heeft ook effect op Amerikaanse aandelen die de laatste weken erg in trek waren bij buitenlandse beleggers. Van long naar short op de dollar “De markten waren de afgelopen weken volop in beweging. Beleggers waren – met het oog op veranderende fundamentals - long op de dollar. Dat heeft Amerikaanse activa over de hele linie opgezweept. Maar wij denken dat het concept van een superieure VS en de Trump Trade hun langste tijd hebben gehad.” Het advies van J.P. Morgan AM is daarom om nu te gaan voor “een tactische onderweging” van de dollar versus andere valuta. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.