Junk VIX duidt op hevig weer Als beleggers bang zijn, stijgt de VIX. Wat dat betreft lijkt er momenteel niks aan de hand met een relatief lage score van 17. Maar de Junk VIX - die alleen naar de zwakste bedrijven kijkt - zegt iets heel anders. Donkere wolken pakken zich samen. 17 september 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De meest bekende maatstaf voor onrust op de financiële markten is de Amerikaanse CBOE VIX-index. Dat is een index gebaseerd op opties op de S&P 500-index. Hoe hoger de VIX, des te groter de onrust. De VIX staat momenteel rond de 17. Dat is niet laag, maar ook niet hoog. Integendeel, het gemiddelde ligt bij 19,5, terwijl bij crises waardes van boven de 30 heel normaal zijn. Geen vuiltje aan de lucht dus, zou je zeggen. Maar volgens Solomon Tadesse van Société Général is er een probleem met de VIX. Het is een index die prima te gebruiken is als maatstaf voor de huidige angst in de markt, maar hij zegt vrij weinig over de toekomst. Dat komt doordat de VIX de stemming van een hele brede index weergeeft, van aandelen van hoge kwaliteit tot lage en van heel winstgevende tot verlieslatende. Kijk alleen naar lage kwaliteit Société Général is van mening dat het beter is om kwaliteitsaandelen buiten beschouwing te laten en te focussen op het zwakste deel van de markt. Het heeft daarvoor in 2018 een speciale index ontwikkeld, de Junk VIX-index. Het idee is dat in geval van structurele onrust dit zich als eerste manifesteert bij de zwakste bedrijven. Dat zijn de bedrijven die als eerste doelwit worden van bijvoorbeeld shortsellers in de markt. Trackrecord De Junk VIX heeft het volgens Tadesse de laatste jaren uitstekend gedaan als waarschuwingssignaal. De alarmbellen gingen bijvoorbeeld al snel rinkelen tijdens de beurscorrecties van 2018, 2020 en 2022. En helaas ziet het er nu ook niet al te best uit. De Junk VIX is sinds juli hard opgelopen en niet hersteld sindsdien, terwijl de beurs dat wel deed na kleine correcties in augustus en september. "De markten lijken gestabiliseerd nadat september slecht begon. Maar wij blijven op ons hoede, want de hoge Junk VIX kan een voorbode zijn van langdurige onrust.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.