AI-trend: vergeet vooral de toeleveranciers en gebruikers niet Beleggers die willen profiteren van de AI-trend kunnen volgens JP Morgan AM beter kijken naar bedrijven buiten Nvidia en de andere zes Magnificent 7-leden. 5 september 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Vergeet even Nvidia en OpenAI, de meest voor de hand liggende profiteurs van kunstmatige intelligentie (AI). Vergeet ook de Magnificent Seven, die naast Nvidia bestaan uit Meta, Alphabet, Microsoft, Tesla, Amazon en Apple. Ook deze bedrijven zijn op de beurs zoveel waard geworden door de AI-trend dat veel van de verwachte baten al in de koersen zijn verwerkt. Waar beleggers naar zouden moeten kijken, zijn al die andere iets kleinere spelers die net zo goed profiteren van AI, schrijft JP Morgan AM in de rubriek Global Equity Edge. Grofweg zijn er twee groepen te onderscheiden. Toeleveranciers Dat zijn ten eerste de toeleveranciers van Nvidia en OpenAI en hún toeleveranciers. Om een paar voorbeelden te noemen: ASML maakt machines die het Taiwanese TSMC nodig heeft om Nvidia-chips te maken Het Franse Legrand maakt elektronicaonderdelen die belangrijk zijn voor de datacentra waar OpenAI gebruik van maakt Hetzelfde geldt voor de in datacentra populaire geheugenchips van Samsung Het Japanse Shin Etsu maakt de dunne plakken halfgeleidermateriaal van silicium waar allerlei soorten chips op worden gedrukt Er zit met andere woorden een hele aanbodketen vóór Nvidia, maar ook erna. Dat is waarschijnlijk het meeste spannende richting de toekomst. Want op zich heb je niks aan een Nvidia-chip, zolang er niets mee gedaan wordt. Toepassingen Ook hier geeft JP Morgan weer een aantal voorbeelden van bedrijven die al wat verder zijn met het gebruiken van AI, Nvidia-chips en OpenAI in hun eigen producten of productieprocessen. Hier zitten een paar Mag 7-bedrijven bij zoals Microsoft en Meta, maar ook anderen. JP Morgan AM noemt onder andere tractorproducent Deere & Co die AI-sensoren verkoopt aan boeren die daarmee het gebruik van kunstmest kunnen optimaliseren Het in Amsterdam genoteerde bedrijf RELX (vroeger Reed Elsevier) dat AI gebruikt om databanken door te spitten, vooral juridische Of Keyence, een Japans automatiseringsbedrijf dat met AI betere meetapparatuur ontwikkelt De mogelijkheden van AI zijn bijna onuitputtelijk. De kunst is om bedrijven te vinden die er het meeste en snelste baat bij hebben. Bedrijven die veel geld uitgeven aan AI, maar waar de opbrengsten twijfelachtig zijn, wil je als belegger bijvoorbeeld liever niet hebben. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.