Nieuws
Grondstoffen marcheren voort
In de euforie werden grondstoffen meegesleept. De DJ-UBS grondstoffenindex is in twee weken tijd met 10% gestegen.
De opluchtingsrally na de Eurotop duurde niet langer dan de gebruikelijke 48 uur. China verraste met een rentedaling, maar mist de kracht om het vertrouwen terug te winnen dat het land de grondstofprijzen aan zal jagen. De euro daalde verder in waarde, maar de duurdere dollar zorgt voor tegenwind bij goud en zilver. Ole S. Hansen, de grondstoffenspecialist van Saxo Bank blikt in zijn wekelijks update naar de grondstoffenmarkt.
In de euforie van het moment werden grondstoffen meegesleept. De DJ-UBS grondstoffenindex is in twee weken tijd met 10% gestegen. Olie kreeg te maken met zorgen aan de aanbodzijde, die overschaduwden de gebruikelijke vrees rond stokkende economische groei en afnemende vraag. De focus is weer verschoven naar Iran, waar opnieuw wapengekletter valt te horen. Het maakt de markt nerveus, de vrees groeit dat het aanbod verkrappen kan. De sancties tegen het land zijn in werking getreden, waarna de olieprijs weer opliep. Voor de verandering meldt ook Noorwegen zich in de media. Een arbeidsconflict, gepaard gaand met stakingen, bedreigt de productie in West-Europa’s grootste olie-exporteur. Maar de markt rekent op ingrijpen van de regering, een oplossing van het arbeidsconflict komt daarmee dichterbij.
Hansen denkt dat de oliemarkt de komende twee weken vooral gericht blijft op zorgen rond de aanbodzijde, gezien de problemen in Iran en Noorwegen. Opwaarts is er echter weinig spektakel te verwachten, zolang de macrocijfers naar een vertraging van de economie wijzen.
Rond goud nemen de verwachtingen onder beleggers weer toe. De beleggingen in het edelmetaal via exchange traded products bereikten afgelopen week een hoogtepunt. Dit geflirt met het edelmetaal via etp’s houdt maar aan, terwijl Hansen wijst op de matige prestatie van de goudprijs in de laatste maanden. De grondstoffenspecialist van Saxo Bank verwacht dat de prijs van het edelmetaal zijwaarts blijft bewegen. Oorzaken daarvoor ziet hij in de verslechterende macrocijfers. De stijging van de dollar neutraliseerde het effect van de renteverlagingen in Europa en China op het edelmetaal. Goud blijft gevangen in de huidige bandbreedte tot de dollarkoers stabiliseert of nieuwe speculaties over kwantitatieve verruiming in de VS oplaaien.
De graanprijzen stijgen als gevolg van de aanhoudende hitte in het Midwesten van de VS. De risico’s op tegenvallende oogsten nemen met de dag toe. Het raakt ook de graanprijzen in Europa, omdat de vraag daar kan stijgen als gevolg van toenemende vraag. De Paris Milling wheat is de afgelopen weken met meer dan 20% gestegen. Volgens Hansen speelt daarbij ook de verwachting een rol dat er minder aanbod uit Rusland en de Oekraïne zal zijn.
De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .