Nieuws

LIBOR krijgt ook politieke gevolgen

Marktmanipulatie moet ook in Europa strafbaar worden, net als in de VS: het LIBOR-schandaal krijgt politieke gevolgen.

Het LIBOR-schandaal krijgt zijn eerste concrete politieke consequenties. Michel Barnier, de eurocommissaris die toeziet op de financiële sector, wil de manipulatie van alle marktindices strafbaar maken uit hoofde van de Europese regels tegen misbruik van marktpositie. De Britse Labour-leider Ed Miliband bepleitte maandag opnieuw internationale actie tegen bankiersbonussen en de oprichting van een staatsinvesteringsbank.

Zo´n bank kan kleine bedrijven en zelfstandige ondernemers kredieten met staatsgarantie geven. Business secretary Vince Cable opperde al eerder de genationaliseerde RBS tot zo'n staatsinvesteringsbank om te bouwen. Ook wil Miliband dat het Britse Serious Fraud Office een eigen unit krijgt tegen witteboordencriminelen zoals de Barclays-handelaren, omdat die het in Engeland nu "veel te gemakkelijk" zouden hebben.

Eurocommissaris Barnier komt met zijn plan kort nadat de eerste Amerikaanse politicus zich over de LIBOR-affaire heeft uitgesproken. Het Democratische Congreslid Barney Frank vindt het "schandalig" dat banken "rotzooien" met deze allesbepalende rentemaatstaf. In de VS is zulke manipulatie al strafbaar. Toch eist Frank ook een hoorzitting door het Congres waarbij "de hele structuur van LIBOR" ter discussie moet staan.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie