Nieuws

Diamond al eerder bijna ontslagen

Bijna was Barclays-topman Bob Diamond al veertien jaar geleden gesneuveld. Op de roebelcrisis, onthult een voorganger.

Bob Diamond, de Barclays-topman die onlangs sneuvelde door het LIBOR-schandaal, was al eerder dichtbij een gedwongen vertrek. Dat onthulde Diamond's voorganger Martin Taylor zondag in de Financial Times. "Ik ben bang dat de bank zich heel anders zou hebben ontwikkeld als ik hem toen had laten gaan," schrijft Taylor. "Ik verdien kritiek omdat ook ik viel voor de mythe van Diamond's onvervangbaarheid."

In het voorjaar van 1998 was Taylor CEO van Barclays en Diamond van Barclays Capital, de zakenbank van het concern. Capital had net een tumultueuze scheuring achter de rug, waarbij een deel van de zakenbank was verkocht. Diamond wilde groeien, onder meer in staatsobligaties van opkomende economieën. Taylor vond dat een goed idee, maar daarvoor was wel een drastische verhoging nodig van Capital's handelslimieten.

Diamond vroeg een vervijfvoudiging van die limieten, Taylor gaf hem de helft daarvan. Luttele maanden later brak de roebelcrisis uit: de Russische staat bleef plotseling in gebreke op alle roebelobligaties. Barclays Capital leed een enorm verlies op zijn kersverse Rusland-boek, net als bijna alle Westerse banken. Maar het verlies was veel groter dan nodig: de Barclays-traders waren hun limieten ver te buiten gegaan.

Zij hadden hun plafonds omzeild door tal van Russische tegenpartijen af te spiegelen als Zwitsers of Amerikaans. Taylor riep Diamond op het matje. Die hield vol van niets te hebben geweten. "Hij zei dat hij hield van Barclays en het vreselijk vond wat er was gebeurd," schrijft Taylor - precies wat Diamond vorige week tegen het Britse Lagerhuis zei over het LIBOR-schandaal. Diamond bood Taylor zijn ontslag aan.

Die liet hem zitten. Hij schatte in dat de zakenbank Diamond's vertrek niet zou overleven, zo kort na haar traumatische sanering. In de FT betuigt Taylor nu zijn spijt hierover. Wel trok hij een belangrijke les uit het roebeldebacle: een zakenbank was niet te combineren met een consumentenbank. Hij stelde zijn Board voor de twee te splitsen. Die wilde daar echter niets van weten, waarop Taylor in oktober 1998 zelf vertrok.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie