Nieuws

'Geen vastgoedbubbel in China'

De Chinese vastgoedbubbel bestaat niet. Dat stelt Dmitry Vlasov, senior analist bij vermogensbeheerder East Capital.

De Chinese vastgoedbubbel bestaat niet. Dat stelt Dmitry Vlasov, senior analist bij de Zweedse vermogensbeheerder East Capital. De vastgoedmarkt aldaar wordt vaak genoemd als voorbeeld van een zeepbel die nog niet is gebarsten. De prijzen stegen te veel en te snel.

Maar er zijn een aantal tekenen dat dat helemaal niet het geval is. De prijzen zijn de afgelopen maanden omlaag gegaan, maar het lijkt er op dat de stemming onder constructiebedrijven en kopers snel is verbeterd.

Beleggers maken zich vaak zorgen om de betaalbaarheid van de Chinese huizenmarkt. Wanneer wordt gekeken naar prijs en inkomen wordt inderdaad duidelijk dat het grootste deel van de bevolking zich geen huis in de belangrijkste steden kan veroorloven.

Contanten
Toch gelooft East Capital niet dat dit een serieuze bedreiging vormt. De definitie van een zeepbel is het agressieve en irrationele gebruik van een hefboom. Dat is niet het geval in China, waar hypotheken goed zijn voor slechts 16% van het bbp (70% in de VS) en men gemiddeld 44% in contanten betaalt.

Daarnaast is het gemiddelde inkomen onderschat, omdat er veel laag opgeleide mensen in de uitkomst zijn meegenomen. Het is niet waarschijnlijk dat zij deel uitmaken van de huizenmarkt.

De markt bestaat voor een groot deel uit ‘upgraders’: mensen die in de jaren 1990 hun huis van de overheid kregen. Deze groep is dus niet alleen van inkomen afhankelijk. Projectontwikkelaars bouwden tot voor kort vooral duurdere appartementencomplexen, maar switchen nu naar goedkopere markten.

Veel jongeren worden financieel gesteund door hun ouders en familie om zo hun eerste huis te kunnen kopen. Rijke kopers uit andere provincies schaffen dure panden in de grote steden aan. De prijzen zijn gedaald, maar het aantal transacties steeg. Volgens East Capital een duidelijk teken dat de vraag sterk en duurzaam is.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's