Nieuws

Pijnbestrijding door centrale bank

Schroders blikt terug op de stappen die centrale bankiers gisteren zetten, een poging om de pijn te verlichten.

Schroders blikt terug op de stappen die centrale bankiers gisteren zetten, een poging om de pijn te verlichten. De ECB verlaagde de rente met 0,25%, de Bank of England verruimde het opkoopprogramma met nog eens 50 miljard pond en de People’s Bank of China verraste de markten met een renteverlaging. Overigens verlaagden ook de centrale banken van Denemarken en Kenya gisteren de rente opvallend genoeg.

Azad Zangana (foto) en James Bilson becommentariëren de stappen die de centrale bankiers gezet hebben. De stap van de BofE was wel verwacht, maar de economen van Schroders denken dat het de economie maar beperkt stimuleert. De banken staan onder druk om de balansen op te schonen, de hoge onzekerheid maakt bedrijven terughoudend om risico’s aan te gaan en te investeren. Schroders gaat dan ook uit van een stagnatie van de Britse economie in de komende achttien maanden. Een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming wordt later dit jaar verwacht.

ECB
De stap van de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen tot 0,75% werd in de markt verwacht. Verrassend was echter de gelijktijdige verlaging van de depositorente tot nul. Het gevolg was dat de euro iets terrein prijs gaf ten opzichte van de dollar en de pond. De markt reageerde wel teleurgesteld op het feit dat Draghi geen andere stimulerende maatregelen heeft genomen. Prompt liep de rente op Spaanse en Italiaanse schuld op.

Zangana en Bilson schatten in dat de renteverlagingen slechts marginaal effect hebben op de economie. Vooral het gebrek aan nieuwe liquiditeitsverstrekking is een teleurstelling. Dit maakt de markten voor staatsobligaties en private schuld nog steeds kwetsbaar.

China
Niet de stap, maar de timing verraste de markten. De People’s Bank of China kwam gisteren met een nieuwe renteverlaging, een maand na de vorige. Het belangrijkste rentepercentage noteert nu op 6%. De stap laat zien dat het de centrale bank er veel aan gelegen is om de zorgen over een harde landing weg te nemen. De economen van Schroders rekenen op verdere monetaire verruiming in China later dit jaar en een verlaging van de verplichte reserveratio van momenteel 20%.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen