Nieuws

Axa: Beleg in global credits

Global credits – wereldwijde bedrijfsobligaties in tal van valuta's – bieden een goede risico-rendementsmix, zegt Axa.

Global credit – obligaties uitgegeven door bedrijven over de hele wereld in verschillende valuta's – was afgelopen jaar de snelst groeiende categorie vastrentende beleggingen. Van maart 2011 tot maart dit jaar groeide de sector met 50 %, dankzij een netto instroom van elf miljard euro, zo blijkt uit data van Lipper/Seri. Dat schrijft Nicole Montoya, hoofd Global Credit and Money Markets bij Axa IM en hoofdbeheerder van het Axa IM WF Global Credit Bonds Fund. 

Volgens Montoya zijn er "zes principiële redenen waarom vooral mondiale strategieën en allocaties momenteel de voorkeur genieten": 

Onrust in de eurozone

De vraag naar global credit kwam traditioneel altijd vanuit landen met een kleine binnenlandse markt, zoals Korea en Zwitserland. Onder druk van de eurocrisis stappen nu ook beleggers uit grote landen in, die nieuwe veilige beleggingen zoeken. Tegenover deze grotere vraag staat een sterk gestegen aanbod. "Ondernemingen proberen hun bronnen van financiering te diversifiëren" en de banken te passeren die uit eigen nood de hand op de kredietknip houden. 

Een betere mix van rendement en risico

De afgelopen vijf jaar leverde global credit een rendement op van 30 % bij een volatiliteit van 4 %. Voor bijvoorbeeld Brits credit was dat 24 en 6 %. Dat komt mede door de goede spreiding over landen en valuta's. 

Strengere solvabiliteitseisen

Nu banken en verzekeraars vooral druk zijn met het spekken van hun eigen balansen biedt global credit "een efficiënter beleggingsfront", aldus Montoya, "dankzij de de-correlatie en de diversificatie van exposures". 

Betere spreiding over sectoren

Beleggen op basis van lokale credit-indices leidt vaak tot ongewenste overweging in bepaalde sectoren. Zo maken banken de helft uit van de euro-credit-indices. Voor global credit-indices is dat slechts eenderde. 

Minder looptijdrisico

Veel beleggers zijn momenteel op zoek naar obligaties met korte looptijden om hun renterisico's te verminderen. Global credit biedt hiertoe meer mogelijkheden, zoals beleggen in Australische bedrijfsobligaties. 

Meer diversifiëring

De markt in global credit is twee keer zo groot als die in dollarobligaties en drie keer zo groot als de markt in eurocredits. "Daardoor ziet een belegger zich niet genoodzaakt om 'tweede keus'-namen aan zijn portefeuille toe te voegen," aldus Montoya. 

Beleggen in global credit is als winkelen in een supermarkt, schrijft zij. "Vooropgesteld dat u de juiste supermarkt uitkiest, kunt u een keur van goede producten vinden met een gering risico van lege schappen, met concurrerende prijzen en seizoensgebonden aanbiedingen." Montoya's eigen fonds won sinds de lancering in maart vorig jaar 7,69 % en bleef daarmee 1,26 procentpunt achter bij zijn benchmark, de 100 % Merrill Lynch Global Large Cap Hedged in USD-index. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen