Nieuws

Libor-zaak kost Barclays-man de kop

Barclays' praeses Marcus Agius stapt op na het Libor-schandaal. CEO Diamond zal spoedig volgen, denkt The Economist.

Marcus Agius, voorzitter van de Board van Barclays, is zondag afgetreden vanwege het LIBOR-schandaal. Agius is de eerste hoge functionaris van de Britse bank die verantwoordelijkheid neemt voor de manipulaties van de LIBOR-rente door Barclays-medewerkers, die de bank al een boete heeft opgeleverd van 450 miljoen dollar. The Economist denkt dat Agius' offer niet zal volstaan om CEO Bob Diamond voor de bank te behouden.

"De Board (vergelijkbaar met de Nederlandse raad van commissarissen - red.) heeft kennelijk besloten dat zijn voorzitter vervangbaar is en Diamond niet," aldus de wekelijkse bijbel van de vrije markt. "Maar Diamond zal Agius' lot niet gemakkelijk kunnen ontlopen." Diamond runde de zakenbank van Barclays waar het schandaal zich afspeelde. Hij draagt "zeker meer schuld" dan Agius.

Voor Barclays is de LIBOR-zaak "beyond embarrassing", zoals The Economist het omschrijft. Amerikaanse en Britse autoriteiten hebben ontdekt dat medewerkers van Barclays in 2006 stelselmatig LIBOR manipuleerden, de rente die banken elkaar in rekening brengen. De gevolgen zijn nauwelijks te overzien. De London Interbank Offered Rate bepaalt de kosten van honderden biljoenen aan financiële transacties.

Vrolijke minachting voor de markt
De betrapte Barclays-handelaren waren vooral actief in rentederivaten. Gezien de omvang van deze markt - vorig jaar 554 biljoen dollar - leiden de kleinste rentevariaties al tot miljoenenwinsten. Justitie onderschepte 257 emails die handelaren onderling en naar klanten verstuurden. De inhoud getuigt van hetzelfde soort vrolijke minachting voor de markt als de beruchte "muppet"-teksten van Goldman Sachs-bankiers.

"Dude, I owe you big time!," zo mailde een dankbare klant. "Come over one day after work and I'm opening a bottle of Bollinger." Een verandering met één basispunt (0,01 %) leverde de betrokkenen al winsten op "in de trant van enkele miljoenen dollars", zoals een andere onderschepte mail het achteloos formuleerde. Minstens twaalf banken zijn bij het LIBOR-schandaal betrokken.

Maar Barclays was de eerste die schuld bekende en met justitie een peperdure regeling trof. CEO Bob Diamond schoof de zaak ook niet af op een paar ontspoorde handelaren. Hij erkende meteen dat er sprake was van een systeemfout binnen zijn bank. Zijn daadkracht werd vorige week even beloond met een koerssprong, meteen nadat de affaire bekend werd. Sindsdien verloor Barclays echter 14 % van haar beurswaarde.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie