Nieuws

MSCI blijft twijfelen over Korea

Zuid-Korea en Taiwan behouden hun status als opkomende markt, omdat de landen nog steeds niet toegankelijk genoeg zijn.

Zuid-Korea en Taiwan behouden hun status als opkomende markt, omdat de landen nog steeds niet toegankelijk genoeg zijn. Over een jaar wordt wederom gekeken of de twee als ‘ontwikkeld’ kunnen worden aangemerkt, schrijft IndexUniverse. 

MSCI geeft daarnaast aan het komende jaar ook te bekijken of de status van Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten moet worden gewijzigd van frontier markt tot opkomende markt. Morgan Stanley Capital International heeft meer tijd nodig om recente veranderingen in deze markten te beoordelen.

Het is een beetje een déjà vu: de wijzigingen in status voor deze vier landen zijn al een aantal jaren punt van discussie. In Zuid-Korea gaat het om technische redenen, zoals de valuta-omwisseling en de afwikkeling van transacties. Taiwan mist vooral toegankelijkheid. 

Qatar heeft te maken met beperkingen in de buitenlandse eigendomsrechten. In de Emiraten zijn de meeste problemen opgelost, op een aantal toegankelijkheidsvraagstukken na.

Afwaardering
De MSCI voegde Griekenland toe aan de lijst van mogelijke afwaarderingen: van ontwikkeld land tot opkomend land. Het belang van het land in de index voor ontwikkelde landen is te klein geworden. Marokko is nu kandidaat voor de MSCI Frontier Markets Index. Beide beslissingen worden over een jaar genomen.

Voor ETF’s zijn de wijzigingen cruciaal. Als de status van bovenstaande landen verandert, kan dat betekenen dat ze worden toegevoegd aan fondsen als de iShares MSCI Emerging Markets Index Fund, of juist daar vanaf worden gehaald. Zoals het er nu uitziet, blijven de benchmark indices onveranderd.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus