Nieuws

Goldman: correlatiecrisis

Mindere economische tijden betekenen dat er een hoge correlatie is tussen de verschillende koersen.

Mindere economische tijden betekenen dat er een hoge correlatie is tussen de verschillende koersen. In de nieuwe Global Strategy Paper legt Goldman Sachs uit waarom het momenteel moeilijker is ‘winnende’ bedrijven te selecteren. De aandelenkoersen op de beurzen van de VS en Europa bewegen momenteel met hoge correlatie. Pas als de macro-economische omstandigheden verbeteren zullen de koersen weer meer uiteen gaan lopen.

De verhoogde correlatie wordt veroorzaakt door zowel structurele als cyclische factoren. Het is waarschijnlijk dat structurele factoren als een grotere wereldwijde economische en financiële integratie een belangrijke rol spelen. Ook de stijgende populariteit van indices en een groei in ETF’s en andere afgeleide producten hebben aan de gestegen correlatie bijgedragen.

Risico
De correlatie tussen aandelen is anti-cyclisch en de diepte van de recessie gevolgd door het zwakke herstel en de Europese schuldencrisis kunnen de stijging sinds 2005 voor een groot deel verklaren. Beleggers kijken meer naar het risico op een bepaald moment, dan naar de kwaliteit van individuele aandelen. Er is een duidelijke link met de risicopremie op aandelen, die kan worden gezien als een maatstaf voor het risico voor aandelen als geheel. Veranderingen in de risicopremie van aandelen verklaren de bewegingen in de correlatie.

Voor beleggers heeft het niveau van correlatie belangrijke gevolgen. Het kan de mogelijkheden voor diversificatie van het portfolio beïnvloeden. De kosten van opties op een index stijgen. De markt voor afgeleide producten prijst het risico van correlatie in en laat beleggers actief handelen in correlatie.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022