Nieuws

Saxo: Europa moet snel op de schop

Een ‘bijeenkomst van de kardinalen’ is de enige oplossing voor de eurocrisis. Dat stelt Steen Jakobsen van Saxo Bank.

Een ‘bijeenkomst van de kardinalen’ is de enige oplossing voor de eurocrisis. Dat stelt Steen Jakobsen van Saxo Bank. De belangrijkste spelers in Europa moeten samenkomen wanneer de crisis een kritieke fase bereikt die resulteert in een dramatische herstructurering van Europa.

Die bijeenkomst kan al snel gebeuren, nu Europa pijnlijk verdeeld is tussen een noordelijk en een zuidelijk economisch kamp, Club Med versus Merkel. Europa nadert het punt waarop terugkeren niet meer mogelijk is. De omvang van de schuldencrisis is veel groter dan de markt realiseert.

De bende van vijf(Draghi, Barroso, Monti, Rajoy en Hollande) probeert Duitsland te dwingen een bundeling van de schuld te accepteren, maar het plan van Hollande is er altijd op gebaseerd anderen te laten betalen. 

Het idee dat het vooral de vraag is of Duitsland betaalt, is niet alleen naïef, maar ook onmogelijk. Het probleem kan niet worden opgelost met een bankenunie zonder politieke of fiscale eenheid. Er is maar een oplossing: het systeem faalt en de euro en de EU moeten worden geherdefinieerd. 

Hollande
Duitsland maakte Club Med duidelijk dat het de landen houdt aan de strikte afspraken. Het probleem ligt vooral bij Hollande en Frankrijk. Hollande blijft maar herhalen: “Zonder verbetering in de solidariteit, kan er geen overdracht van soevereiniteit zijn.”

Voor Frankrijk en Club Med geldt nu: “Vraag niet wat jij kunt doen voor Europa: vraag wat Duitsland voor jou kan doen.” Een fiscale- en bankenunie creëren zonder politieke eenheid zou een verveelvoudiging van de fouten in de oorspronkelijke monetaire unie betekenen. 

Voor Frankrijk is de beste oplossing met Duitsland mee te gaan. Hoe meer hulp ze nodig hebben, hoe meer macht ze immers zullen verliezen. Want wie moet lenen, kan niet de voorwaarden bepalen.

Aandelen, obligaties en grondstoffen hebben in de huidige omstandigheden weinig waarde. De markten zijn toe aan hervorming.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen