Nieuws

Grantham: ‘Zeven magere jaren’

Jeremy Granthams lange termijn verwachting voor aandelen is weinig verheffend: de komende zeven jaren zijn mager en saai

CNNMoney interviewt de bekende topstrateeg Jeremy Grantham, die zijn status heeft gevestigd door te waarschuwen voor de daling van Amerikaanse aandelen in 2000 en het klappen van zowel de technologie-bubbel als de huizenbubbel. Toch is Grantham als Hoofd beleggingsstrategie van GMO geen zwartkijker, in maart 2009 adviseerde hij Amerikaanse aandelen te kopen en degenen die het gedaan hebben konden profiteren van een van de sterkste rally’s in de aandelengeschiedenis.

Granthams lange termijn verwachting voor aandelen is saai. De komende zeven jaren zijn mager en saai. Een portefeuille met werelddekking biedt misschien nog 4% rendement na inflatie, terwijl er historisch gezien 6,1% behaald werd.

Geld zit er wel in de grond. In de wereld die Grantham voor zich ziet groeit de wereldpopulatie snel en komt er grote vraag naar grondstoffen. De strateeg wil niets weten van futures - te gecompliceerd en onvoordelig - hij belegt liever in bedrijven die grondstoffen bezitten. Het grootste probleem voor deze planeet is niet de aandelenmarkt, maar hoe men 9 miljard mensen over 30 jaar kan voeden. Daarom adviseert de topstrateeg op lange termijn geld te steken in bossen of landbouwgrond. Land is goud waard.

De befaamde strateeg van GMO ziet momenteel geen bubbel in de Amerikaanse staatsobligaties. Vastrentende waarden zijn gewild vanwege enerzijds de manipulatie door de Fed, die de rente onnatuurlijk laag houdt en anderzijds de onzekerheid in het systeem die veroorzaakt wordt door de trage economische groei en de problemen in Europa. De mensen mijden de aandelenmarkten. Maar de volgende grootse beweging op de obligatiemarkten gaat slecht uitpakken voor langetermijnbeleggers, waarschuwt Grantham.

De Fed poogt beleggers terug te dringen in de aandelenmarkten door de rente maar op historisch laag niveau te houden. Maar de markt wordt een keer ingehaald door het effect, voorspelt Grantham. Je verdient geld door de aandelenprijzen op te stuwen, maar er komt een moment dat de markten terug moeten naar redelijke waarderingen. En dat veroorzaakt een anti-wealth effect, is de zorg van Grantham.

Als iemand toch in aandelen wil, dan adviseert deze strateeg te beleggen in opkomende markten en blue chips van hoge kwaliteit in de VS. Maar blijf weg bij lage kwaliteitsaandelen uit de VS, waarschuwt Grantham. Hij ziet nog geen bubbel daar, het groepsproces ontbreekt daarvoor. Maar de aandelen zijn duidelijk te hoog geprijsd.

ontvang IEXProfs magazine

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie