Nieuws

Moody’s: downgrade voor Spanje

Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Spanje en Cyprus verlaagd, het reddingspakket heeft nog geen rust gebracht.

Het reddingspakket van 100 miljard euro voor de Spaanse banken heeft geen rust gebracht op de financiële markten. Integendeel, Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Spanje en Cyprus verlaagd. Spanje noteert net boven de junkbondstatus en de outlook is negatief, schrijft Bloomberg. Het land is nog verre van gered.

Moody’s komt tot zijn lagere kredietoordeel wegens de toenemende schuldenlast waaronder het land gebukt gaat, de verzwakkende economie en de beperkte toegang tot de kapitaalmarkten. De kredietbeoordelaar handelt in lijn met het sentiment in de markt. De rente op Spaanse schuld loopt op tot recordhoogte. De Spaanse rente liep op tot 6,75% en ook voor Italië lopen de leenkosten op. Beleggers maken zich zorgen, dat het met Spanje dezelfde kant op gaat als met Griekenland en dat bij een eventuele redding zij achteraan kunnen aansluiten. De crisis verdiept zich. Griekenland maakt zich op voor een beslissende stembusgang, de kans op een eerste exit neemt toe.

Volgens Kathrin Muehlbronner van Moody’s is de vraag van Spanje om hulp voor de banken vanuit het noodfonds geen teken van kracht, maar van zwakte. De Amerikaanse minister van Financiën ziet juist een lichtpuntje in het reddingspakket voor de banken: het is een concreet signaal en illustratie van de bereidwilligheid in Europa om richting een bredere bankunie te bewegen. Volgens minister Geithner is een dergelijk geïntegreerd banksysteem belangrijk om de druk te weerstaan.

De Europese beleidsmakers kunnen verder bouwen aan de consensus tijdens de G20-top in Mexico, voordat Europa aan het einde van de maans een top organiseert over de crisis. Die G20-ontmoeting biedt hen een platform om te spreken met de leiders van andere grote economieën. Maar eerst gaan de Grieken nog naar de stembus.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie