Nieuws

Wachten op de Chinese trigger

De Chinese aandelenmarkt blijft maar kwakkelen. Fondsbeheerders zien de situatie voorlopig niet verbeteren, zo blijkt uit een rondgang van Citywire.

De Chinese aandelenmarkt beleeft een hele lastige tijd. De koersen staan feitelijk al meer dan tien jaar stil. Volgens fondsbeheerders geïnterviewd door Citywire is er sprake van een overgangsfase.

De consensus: Beleggers moeten er nog aan wennen dat de tijden van hoge groei definitief voorbij zijn. Het vertrouwen wordt bovendien ondermijnd door de geopolitieke spanningen en de vastgoedcrisis. Het wachten is op een comeback van de consument. Dat kan de stemming wellicht doen omslaan.

Geopolitiek

Het voordeel van Chinese aandelen is dat de waarderingen laag zijn, zeker in vergelijk tot de VS. Maar de fondsbeheerders zijn het erover eens dat beleggers zo negatief zijn dat alleen een echte trigger het sentiment kan keren.

“Dit is de ergste en moeilijkste tijd voor Chinese aandelen die ik heb meegemaakt,” zegt Vivian Lin Thurston van William Blair. "Het is een perfecte storm met weinig binnenlandse vraag, een zwakke handel en hoge rente. Het ergste is de geopolitieke strijd met de VS die het beeld over China volledig heeft veranderd."

4% is ook niet slecht

Jian Shi Cortesi van GAM denkt dat beleggers nog moeten wennen aan de lage groeicijfers. China is als een jonge hond die volwassen is geworden en daar hoort een lagere groei bij. "Maar 4%-5% groei is natuurlijk ook niet slecht", zegt zij. “Bij de slappe groei in Europa zegt ook niemand dat de Eurozone aan de rand van de afgrond staat.”

Helaas is er zoveel negativiteit rondom Chinese aandelen dat er heel wat voor nodig is om internationale beleggers te laten terugkeren. Daar komt bij dat de overheid slechts beperkte begrotingsruimte heeft om de economie te stimuleren. Dat de Chinese centrale bank deze week netto ruim 75 miljard euro in het bankwezen pompte, is eerder een uitzondering dan de regel.

Toch zijn er sectoren waar Cortesi op korte termijn kansen ziet voor beleggers, zoals de reisbranche, elektrische auto’s en duurzame energie.

Van EM naar DM

Laurence Bensafi van RBC BlueBay wijst erop dat China een land in transitie is van een opkomende naar een volwassen markt.

Die overgang slaagt niet altijd, wat de onzekerheid vergroot. De eerste grote uitdaging is om de vastgoedcrisis te overwinnen. Vastgoed was jarenlang dé drijvende kracht achter de economische groei. Iets of iemand moet dat stokje overnemen om de beurkoersen naar voren te helpen.

"Vastgoed was jarenlang dé drijvende kracht achter de economische groei"

De consument ligt het meest voor de hand, maar die heeft een handicap. China heeft in tegenstelling tot rijke landen geen uitgebreid sociaal vangnet. Dat betekent dat mensen zichzelf proberen in te dekken tegen bijvoorbeeld het verlies van hun baan of arbeidsongeschiktheid. Dat zorgt voor een hoge spaarquote en minder consumptieve uitgaven.

Voldoende kwaliteitsbedrijven

Maar als de consument weer meer vertrouwen krijgt, is er veel om positief over te zijn, zegt Derrick Irwin van Allspring.

Hij wijst op de lage waarderingen van een reeks van kwaliteitsbedrijven zoals Alibaba die echt niet zoveel onderdoen voor vergelijkbare bedrijven uit het westen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie