Nieuws

Saxo: CH-frank rukt aan euroketen

De kans neemt toe dat de koppeling breekt tussen de Zwitserse frank en de euro, waarschuwt Steen Jakobsen van Saxo.

De Zwitserse frank rammelt aan zijn euroketenen. "De kans dat de koppeling op 1,2000 breekt is gegroeid van 10 naar 25%," schrijft Steen Jakobsen, chefeconoom van Saxo Bank. "Stel het financiële risico op pariteit (1,0000), dan is het gewogen risico 5%: 25% van de koersstijging met 20%." De vraag naar Zwitserse franjs groeit zo sterk dat de centrale bank (SNB) overvraagd raakt. "De SNB-interventies naderen de 100 % van het Zwitserse bbp." 

De SNB introduceerde de koppeling – 1,20 frank voor één euro – in september vorig jaar, toen een vorig dieptepunt in de eurocrisis een enorme kapitaalvlucht richting de Zwitserse Alpen op gang bracht. Toen was dat een logische stap, vindt Jakobsen. Zwitserland kampte met negatieve groei en deflatie. De appreciatie van de frank had weinig te maken met de reële Zwitserse economie: de vluchtelingen zochten gewoon een goed heenkomen voor hun geld. 

Maar fast forward naar vandaag en de wereld ziet er heel anders uit. Zwitserland groeit veel harder dan verwacht: kwartaal-op-kwartaal wast het bbp aan met 0,5 in plaats van 0,1% in Q4 2011, en met 0,7 in plaats van 0,0% in Q1 2012. Zwitserse bedrijven hebben leren leven met de sterke frank, en kunnen nog wel een waardestijginkje aan. Bovendien staan de kapitaalvluchtelingen opnieuw in de rij voor de grens nu de eurocrisis nieuwe dieptes aftast in Spanje en Griekenland. 

  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen