Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Economische recessie zonder winstdip

Omdat we mede door de effecten van de coronapandemie en de strijd tegen klimaatverandering in een ongebruikelijke conjunctuurcylcus verkeren, blijven aandelen ondanks minder economische groei overeind, aldus Helen Jewell van BlackRock.

In de nasleep van de renteverhogingen doemt een economische recessie op. Maar dit keer lijkt een winstdip uit te blijven. “Er is dit keer geen sprake van een typische conjunctuurcyclus. De vertraagde effecten van de pandemie, de impact van deglobalisering en het streven om economieën CO2-vrij te maken zijn mede de oorzaak waarom de aandelenmarkten het zo goed blijven doen ondanks de mindere groei”, aldus Helen Jewell, beleggingsstrateeg voor fundamental equities voor de EMEA-regio bij BlackRock.

Helen Jewell van BlackRock

Aanbod blijft achter

De economie werd hard afgeremd tijdens covid en na de pandemie kwam de groei weer snel op gang en dat voelen bedrijven nog steeds. Die impact zal nog jaren duren, aldus Jewell. “Als economieën vertragen, dan blijven cyclische bedrijven meestal zitten met meer voorraad. Om die voorraden weer weg te werken, worden vaak kortingen op die producten gegeven en dat drukt weer op de resultaten. Maar in de huidige cyclus zien we dat er sectoren zijn waar dit niet opgaat. Het aanbod kan nog altijd geen gelijke tred houden met de vraag, omdat de aanbodkant nooit echt herstelde van de lockdowns. Dit geldt bijvoorbeeld bij halfgeleiderproducten in de lucht- en ruimtevaart.”

Stabiele consumentenuitgaven 

De consumentenbestedingen blijven vooralsnog stabiel, ondanks de stijgende inflatie en rente. Ook dit is niet gebruikelijk tijdens een cyclische neergang, zegt Jewell. “Dit biedt mogelijkheden voor stockpickers die bedrijven van hoge kwaliteit zoeken in de consumentengoederensector met een aantrekkelijke waardering. Het woord ‘kwaliteit’ is hierbij van groot belang omdat we zoeken naar bedrijven die een potentiële daling in consumentenuitgaven aankunnen. Hierbij valt te denken aan e-commerce en de reisbranche.”

Winsten stijgen door

De cyclische golfbeweging voor een aantal industriële bedrijven zal minder heftig zijn als de winsten doorstijgen. Dit komt vooral door twee krachtige trends, stelt Jewell: het CO2-neutraal maken van de economie en de deglobalisering. “Overheden besteden momenteel enorme bedragen aan de energietransitie. Industriële bedrijven kunnen hiervan profiteren, onder meer door het elektrificeren van voertuigen en de infrastructuur die daarvoor nodig is. Tijdens de pandemie werd duidelijk hoe kwetsbaar de toeleveringsketens zijn en als reactie hierop zijn veel bedrijven dichterbij huis gaan produceren. Overheden geven veel geld uit aan het stimuleren van bepaalde sectoren, zoals de halfgeleiderproducenten omdat ze van belang zijn voor de nationale veiligheid.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen