Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Nieuws

Wel of niet in langlopende obligaties?

Ethenea rekent op een hardnekkige inflatie, dus verdere renteverhogingen in de VS en Europa. Daarom is hij voorzichtig met langlopende obligaties. MFS zit anders in de wedstrijd. Een verwachte recessie in de VS en waarschijnlijk ook delen van Europa zal de rente flink drukken, hetgeen vooral aantrekkelijk is voor langlopend papier.

Portfoliomanager Volker Schmidt van Ethenea: "De piek in de rente is bijna bereikt, maar het is niet onmogelijk dat de centrale banken in de VS en Europa de rente weer zullen verhogen. We hebben onlangs een strategische longpositie ingenomen in obligatiefutures en de looptijd verlengd tot 4. Nu de slinger in Europa naar boven zwaait, gedreven door een hardnekkige inflatie en een mogelijke verdere renteverhoging door de ECB, hebben we de futures gesloten en de looptijd verkort. De looptijd van de portefeuille in Ethna-DEFENSIV is momenteel 3,1.

In de VS is de situatie complexer, met een aanzienlijk lagere inflatie en een robuustere economische groei. Zelfs Fed-voorzitter Powell heeft verklaard dat de taak van de centrale bank nog niet af is en dat een hernieuwde versnelling van de economische activiteit de Fed ertoe kan dwingen om de rente verder te verhogen.

Daarom zullen we de looptijd van onze portefeuille verhogen als we sterkere tekenen zien van zwakkere economische prestaties en een vertragende inflatie, maar voor nu denken we dat zo'n stap voorbarig is."

MFS sorteert alvast voor op een Amerikaanse recessie

Beleggingsstrateeg Pilar Gomez-Bravo bij MFS: “We werken al enige tijd vanuit het basisscenario dat de VS in een dip terechtkomt. Enkele leidende economische indicatoren zien er niet goed uit en de geldvoorraad in zowel de VS als in Europa is inmiddels fors gedaald. En daarbij komen ook nog de renteverhogingen.

De New York Federal Reserve Banks’ recessie-indicator, die de kans op een recessie in de komende twaalf maanden inschat, staat op maar liefst 71%. Daarbij kan een milde recessie zomaar omslaan in een zware recessie. Want als de Fed en andere centrale banken doorgaan met renteverhogingen zonder dat het een echt effect heeft op de reële economie en de inflatie, dan wordt het risico groter dat er iets knapt met een diepere recessie tot gevolg. Wij hebben daarom meer langlopende obligaties uit verschillende landen aan de wereldwijde obligatieportefeuille toegevoegd."

De lastige markt van Treasuries


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie