Nieuws

Pimco: Inflatie volgend jaar naar 2%

Pimco ziet een trendbreuk in de Amerikaanse inflatiecijfers van juni. De algemene prijsstijgingen kunnen volgend jaar alweer de 2% aantikken. Belangrijker is dat het voor het eerst ook hard gaat met de kerninflatie.

De consumentenprijzen (exclusief voeding en energie) waren in de eerste helft van dit jaar niet te stuiten. In de VS en de Eurozone bleef de kerninflatie op jaarbasis tussen januari en mei geen enkele keer onder de 5%. In de EU was er zelfs nauwelijks sprake van een dalende trend.

Voor obligaties betekende dat een domper. Zolang de inflatie hoog is, hebben centrale banken geen andere keuze dan de monetaire teugels strak aangetrokken te houden. De rente op zowel lang- als kortlopende obligaties blijft hoog, wat koerswinsten in de weg zit. 

Maar er gloort hoop, zegt Pimco – de grootste obligatiebelegger ter wereld – in een recent rapport over de VS.

Kerninflatie onder 5%

In juni was er in de VS eindelijk de lang verhoopte daling tot onder de 5%. De maand-op-maand CPI-cijfers waren zelfs negatief, doordat enkele zwaar oververhitte markten tot rust kwamen.

Denk bijvoorbeeld aan minder dure (tweedehands)auto’s en toeristen die zich eindelijk weer eens mochten verheugen op goedkopere hotels en vliegtickets.

Op naar de 2%

Pimco denkt dat deze trend doorzet. De economen Tiffany Wilding en Allison Boxer verwachten dat de kerninflatie eind dit jaar uitkomt tussen de 3% en 3,5%. De algemene inflatie kan begin 2024 zelfs alweer de doelstelling van 2% halen.

Goed nieuws dus voor beleggers en consumenten, op een punt na. Pimco denkt dat de Fed nog niet klaar is met zijn serie van renteverhogingen. Wilding en Boxer gaan ervan uit dat er na de pauze in juni nog een laatste renteverhoging met 25 basispunten volgt in juli. Dat zou de elfde verhoging zijn sinds maart 2022.

Verder geloven zij Jerome Powell als hij zegt dat de rente nog lange tijd hoog zal blijven. “De bestuursleden van de Fed zullen voorlopig waarschijnlijk geen victorie kraaien. Het monetaire beleid blijft krap tot ze er genoeg vertrouwen in hebben dat de inflatie duurzaam terug is bij 2%.”

Hoogste niveau Eurozone in 22 jaar

Voor beleggers blijven de beleidsvergaderingen van de FOMC – het beleidscomité van de Fed - daarom van groot belang. De volgende vergadering staat gepland voor 25-26 juli. Met een renteverhoging van 25 basispunten zou het belangrijkste tarief in de VS uitkomen tussen 5,25% en 5,5%, het hoogste niveau sinds 2006.

De eurozone staan dit jaar waarschijnlijk nog meer renteverhogingen te wachten dan een. De ECB zit met zijn belangrijkste tarief momenteel op 3,5%, het hoogste niveau in 22 jaar. De eerstvolgende rentevergadering is op 27 juli.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie