Nieuws

Must read: van trend naar gekte

Plus: Winst nemen op aandelen, picks van de profi's, pas op met tactische fondsen, olieproductie wordt beperkt, de familie achter HAL, en meer.

Tijd voor een pitstop
Renco van Schie van Valuedge gaat na een goede eerste 5 maanden voor aandelen van een overwogen naar een onderwogen positie. In afwachting op meer economische duidelijkheid zijn kortlopende obligaties gekocht. "Dit veilige alternatief voor cash geeft momenteel ongeveer 3,3% op jaarbasis."

Sceptisch over de markten
T. Rowe Price zet zich schrap voor een moeilijke tweede helft van 2023. Cash is king. Een rondje langs de velden.

De huidige stand van zaken

Beursexperts tippen?
Hoewel de AEX-index de junimaand goed is begonnen, blijven beleggingsexperts aanhoudend somber. Dat valt te concluderen uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano (tot voor kort bekend als Actiam). Vooral over de Nederlandse financials wordt positief gedacht.

Tactische fondsen presteren zwaar ondermaats
"Tactical allocation funds of funds would have earned twice as much if their managers didn’t trade over the past decade", aldus Morningstar US. Ofwel, wie veel handelt, verdient fors minder.

China steeds minder de fabriek van de wereld

Entertainmentsector onder de loep
De grote Amerikaanse entertainmentbedrijven hebben het zwaar gehad op de beurs. Inmiddels gaat het weer beter, maar hun beurskoersen staan gemiddeld nog altijd zo'n 18% onder hun reële waarde. Volgens Morningstar zijn Disney en Paramount nu de beste optie voor beleggers. Over Netflix is Morningstar minder enthousiast en dat heeft duidelijke redenen.

AI: van trend naar gekte
"Artificial intelligence ('AI') is everything, everywhere, all at once, and it's happened so fast that it's hard to keep up..." Interessant verhaal.

De nieuwe pensioenwet kan nóg beter

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Hernieuwbare energie in de lift
In 2022 was het aandeel hernieuwbare energie 15 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 13 procent. Vooral het verbruik van zonne- en windenergie is het laatste jaar gestegen. Het energieverbruik uit biomassa is iets gedaald. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Nederland heeft in EU-verband afgesproken om in 2030 minstens 27 procent van het totale energieverbruik op te wekken met hernieuwbare energie.

In dit kader

Saoedi's gaan flink minder olie oppompen

Wat betreft de steenrijke en schuwe familie Van der Vorm,
die de beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL controleert en Rotterdam flink loopt te sponsoren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie