Nieuws
Beleggers te positief over aandelen
De globale aandelenmarkten zijn het jaar opmerkelijk sterk begonnen, zeker als bedacht wordt dat de groei en liquiditeit snel afnemen. State Street Global Advisors maant daarom tot voorzichtigheid in de rest van 2023 en 2024.
State Street Global Advisors (SSGA) maakt zich zorgen over de wereldeconomie en de tegelijkertijd krimpende liquiditeit op de kapitaalmarkt. De vermogensbeheerder denkt dat beleggers te positief zijn, vooral over aandelen. Dat staat in de Midyear 2023 Global Market Outlook.
Een van de weinige lichtpuntjes is volgens SSGA dat de inflatie zijn hoogste punt is gepasseerd. Dat kan in het voordeel werken van obligaties en kwaliteitsaandelen in met name Europa.
Waar SSGA echter bang voor is, is dat de terugval in inflatie tijdelijk is. De verwachting voor de middellange termijn is een inflatie die gemiddeld ruim boven de doelstelling van 2% uitkomt. Wat het voor beleggers nog vervelender maakt, is dat de inflatie volatieler zal worden. Dat maakt het samenstellen van een stabiele beleggingsportefeuille in de toekomst moeilijker.
Geldregen ten einde
Voor de komende maanden zijn dalende bedrijfsresultaten en krimpende liquiditeit de hoofdzorgen.
De combinatie van een lage rente en enorme overheidsbestedingen hebben tijdens de coronajaren gezorgd voor een ongekende geldregen (en inflatieprikkel). Het afkicken van die liquiditeitsinjecties zal nog voor menig probleem zorgen, zo vreest SSGA.
De beleggingsadviezen in een notendop:
- Hou de ontwikkeling van obligaties goed in de gaten, want deze leveren dit jaar waarschijnlijk meer rendement op dan aandelen.
- Kies voor een defensieve aanpak. Hoe risicovoller de activa, des te belangrijker is het te letten op kwaliteit. "In tijden van grote volatiliteit hechten beleggers extra veel waarde aan de voorspelbaarheid van inkomsten (dividend en rente)".
- China bevindt zich nog altijd in een proces van normalisatie na de coronacrisis. Beleggers moeten uitvinden hoe dat nieuwe normaal eruit ziet en daar vervolgens naar handelen.
- Obligaties met een korte looptijd bieden momenteel hogere inkomsten dan langlopende obligaties. Meer exposure lijkt hier de logische keus.
Europa versus de VS
- De dollar is de laatste weken aan een opmars bezig. Desalniettemin moeten beleggers zich voorbereiden op een paar zwakke jaren voor de greenback.
- Zoek naar mogelijkheden om de portefeuille te beschermen tegen beurscorrecties. Cash is een optie, net als bedrijven met stabiele cashflows en weinig schulden.
- Aandelen uit Europa hebben de voorkeur boven die uit de VS. Een van de voordelen van Europa is dat het meer value-aandelen heeft die kunnen profiteren van een daling van de inflatie en rente. De waarderingen liggen bovendien een stuk lager dan in de VS, waar de beurzen gedreven worden door een handvol gehypte techaandelen.
- Emerging markets zijn aantrekkelijk geprijsd, het nadeel is alleen dat ze het vaak slecht doen gedurende fases van laagconjunctuur.