Nieuws

UBP verwacht tegenwind voor aandelen én obligaties

UBP verwacht dat quantitative tightening een steeds grotere rol zal spelen in de rest van het jaar. Minder liquiditeit en laagconjunctuur betekenen slecht nieuws voor aandelen en obligaties.

De problemen in maart bij een aantal Amerikaanse banken en het Zwitserse Credit Suisse dwong centrale banken tot een liquiditeitsinjectie. Dat heeft de markten gekalmeerd, maar alleen tijdelijk, schrijft Union Bancaire Privée in de Monthly Investment Outlook.

De analisten van UBP gaan ervan uit dat de Fed en ECB de draad weer zullen oppakken bij het verkleinen van hun balans. Dat betekent niet dat ze actief obligaties gaan verkopen die ze de laatste jaren hebben gekocht, maar wel dat ze minder obligatieleningen die aflopen zullen doorrollen (verlengen).

TLTRO

UBP verwacht dat de ECB ongeveer 700 miljard euro gaat terugtrekken via “quantitative tightening” en uitlopende TLTRO-leningen (gunstige kredieten voor het bankwezen). In de VS gaat het om een bedrag van 200 tot 400 miljard dollar.

“Als dat geld uit het systeem verdwijnt, zal dat in de tweede helft van 2023 een tegenwind worden voor de beurs,” denkt UBP.

Dat komt bovenop de economische tegenwind die zal zorgen voor slechtere bedrijfsresultaten. UBP gaat uit van een milde recessie in de VS en een technische recessie in Europa. Ook nieuwe ruzies rondom het Amerikaanse schuldenplafond kunnen zorgen voor extra volatiliteit in aandelen en obligaties.

Carry-strategieën

Al met al is UBP weinig positief over de rest van het jaar. De bank gaat er vanuit dat de inflatie zal afnemen, maar tot renteverlagingen in de VS of Europa komt het voorlopig niet.

Een belangrijk onderdeel van de strategie is gericht op zogenoemde carry trades. Bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit (Investment Grade) en alternatives met een fatsoenlijke rentevergoeding hebben de voorkeur. High yield-obligaties bieden daarentegen op dit moment te weinig extra rendement om de risico's van een recessie te compenseren.

Bij aandelen wordt de defensieve kaart gespeeld. Dat betekent onder andere meer gezondheidszorg, minder cyclische industrieën en minder relatief dure Amerikaanse aandelen. UBP is verder positief over goud.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen