Het hebben van cognitieve vaardigheden komt altijd goed van pas. Toch zijn vaardigheden, zoals het hebben van een hoog IQ, voor sommige beroepen veel belangrijker dan andere. Dat geldt ook voor de financiële sector.
Columnist Joachim Klement schrijft hier een column over, waarbij hij vooral ingaat op de eigenschappen die een handelaar nodig heeft.
Allereerst merkt Klement op dat er bij de personeelsafdelingen van banken, verzekeraars, pensioenfondsen en andere financieel dienstverleners altijd om cognitieve vaardigheden gevraagd wordt, terwijl dat voor handelaren niet of nauwelijks voordelen oplevert.
Ten tweede gaat hij in op de vraag welke vaardigheden een handelaar dan wel nodig heeft. Dat blijkt een vooruitziende blik te zijn. Hoe meer stappen een handelaar vooruit kan denken, des te meer kans heeft hij of zij op succes. Daar zouden personeelsafdelingen dus meer op moeten focussen.
De column
Hier een vertaling van de hele column:
“Verschillende banen vereisen verschillende vaardigheden. In de financiële sector hebben salesmanagers andere vaardigheden nodig dan analisten of handelaren. Toch lijkt er, als je kijkt naar de kwalificaties die werkgevers vragen, sprake te zijn van een uniforme benadering.
Alle financiële banen vereisen blijkbaar een hoog niveau van cognitieve vaardigheden (dat wil zeggen het vermogen om rationeel te denken) plus een vleugje positieve gedragskenmerken.
Studie
Een nieuwe studie van een aantal vooraanstaande wetenschappers heeft onderzocht of cognitieve vaardigheden daadwerkelijk zo belangrijk zijn voor één specifieke groep beleggingsprofessionals: de handelaren. Zij stelden vast dat cognitieve vaardigheden belangrijk zijn op school en de universiteit, waar studenten met meer cognitieve vaardigheden (een hoger IQ) beter presteerden dan studenten met minder cognitieve vaardigheden.
Maar toen zij 56 professionele handelaren uit de Londense City uitnodigden om naar University College London te komen voor een reeks tests, vonden zij geen enkel verband tussen de handelsprestaties van deze mensen en hun cognitieve vaardigheden. Slimmere mensen zijn geen betere of slechtere beleggers dan de rest.
Hetzelfde geldt voor persoonlijkheidskenmerken. Een vervelende eikel heeft niet meer of minder succes dan een vriendelijke persoon (maar is wel minder aangenaam om mee samen te werken).
De onderzoekers vonden wel één kenmerk dat sterk correleert met handelssucces: het vermogen om strategisch vooruit te denken. Wat betekent dat?
Beauty contest
Om dit uit te leggen, moeten we kijken naar een beroemd raadspelletje dat vaak wordt aangeduid als de Keynes Beauty Contest. Het gaat ongeveer zo:
Elke deelnemer geeft een getal tussen 0 en 100 op. Het getal dat het dichtst bij twee derde van het gemiddelde van alle ingezonden getallen komt, wint.
Als je erover nadenkt, is dit een spel dat sluwigheid vereist. Als elke deelnemer een willekeurig getal tussen 0 en 100 indient, zou je verwachten dat het gemiddelde 50 is. Je moet dus een getal inleveren dat dicht bij 2/3 X 50 = 33,3 ligt om het spel te winnen.
Maar als iedereen hetzelfde denkt als jij, zullen andere deelnemers ook een getal dicht bij 33 inleveren, dus moet je een getal dicht bij 2/3 x 33 = 22,2 inleveren om het spel te winnen, enz. Als je oneindig ver in de toekomst denkt, kom je tot de conclusie dat je het getal nul moet opgeven om het spel te winnen.
Het probleem is alleen dat de meeste mensen niet zo ver vooruitdenken. Door dit spel te spelen met verschillende beroepsgroepen kun je erachter komen hoe strategisch ze zijn in hun handelen. Hoe meer stappen ze vooruitdenken, hoe strategischer en meer op de lange termijn gericht deze mensen zijn.
In een studie is gekeken naar de prestaties van verschillende mensen die het spel hebben gespeeld:
- CEO’s vullen gemiddeld 37,9 in (denken 1 stap vooruit)
- Amerikaanse middelbare scholieren zitten op gemiddeld 32,5 (denken 1,6 stappen vooruit)
- Een doctor in de economie: een gemiddelde van 27,4 (denkt 2,6 stappen vooruit)
- Globale investeerders: een gemiddelde van 26,0 (denken 2,8 stappen vooruit)
- Portefeuillebeheerders: een gemiddelde van 24,3 (denken 3,2 stappen vooruit)
- Speltheoretici: een gemiddelde van 19,1 (denken 4,3 stappen vooruit)
En hoe zit het met handelaren in de bovengenoemde studie? Ongeveer één op de vijf handelaars dacht één stap vooruit, terwijl ook één op de vijf een getal tussen 0 en 1 koos en dus geneigd was veel stappen vooruit te denken. Ongeveer de helft dacht meerdere stappen vooruit, terwijl 15% schijnbaar niet oplette (laten we hier royaal zijn) en een getal koos hoger dan 40.
Hoeveel stappen de individuele handelaren vooruitdachten, zegt veel over hun succes als handelaar. In een grafiek wordt de gemiddelde winst getoond als functie van het door de handelaar opgegeven getal. Hoe meer stappen een handelaar vooruitdacht, hoe lager het getal dat hij of zij indiende, maar ook hoe succesvoller deze handelaar was in zijn werk.
Waar het voor handelaren op aankomt, is zijn of haar vermogen om te kunnen anticiperen op de volgende marktbewegingen. Hoe beter zij hierin zijn, hoe meer geld ze verdienen.
Dit sluit mooi aan bij een oud onderzoek waaruit bleek dat handelaren die rustiger zijn bij marktvolatiliteit meer geld verdienen. Ik denk dat kalmte bij tegenslag alleen mogelijk is als je voorbereid bent en - ten minste tot op zekere hoogte - op die volatiliteit hebt geanticipeerd.
Handelssucces hangt samen met strategisch denken.”