Nieuws

Must read: Tech als nieuwe veilige haven

Plus: positief over Europese banken, de keuze tussen financiële en prijsstabiliteit, DNB waarschuwt beleggers, buy low & sell high is lastig, en veel meer.

"Wij zijn positief over de Europese banken"
Hoe gaat het verder met de bankencrisis? Hoe reageren centrale banken? Wat zijn de economische gevolgen? IEX Profs peilde de mening van beleggingshuizen.

Stop (tijdelijk) met verhogen!
Aldus hedgefondsmanager Bill Ackman.

Financiële stabiliteit of prijsstabiliteit, dat is de vraag
Topeconoom Willem H. Buiter voor Project Syndicate: "If the US Federal Reserve raises its policy interest rate by as much as is necessary to rein in inflation, it will most likely further depress the market value of the long-duration securities parked on many banks' balance sheets. So be it."

Obligatiehouders Credit Suisse zijn boos
The $17 billion wipeout of Credit Suisse bondholders has not gone down well in Europe, meldt CNBC. Alsof beleggers niet wisten dat Credit Suisse al een tijdje in de problemen verkeerde. De rentevergoeding sprak boekdelen.
Ook het FD heeft er een verhaal over. "De risico's van AT1 zijn lang genegeerd", stelt een analist. "Wat er nu gebeurt, hangt al heel lang boven de markt. Beleggers hebben gegokt dat dit risico niet naar boven komt."

DNB waarschuwt beleggers

Geldmarktfondsen nemen het over van spaardeposito's
Een logische ontwikkeling aangezien banken spaarders amper rente uitbetalen. De verwachting is wel dat dit snel zal veranderen.

Pijnlijk!

ETF's nog lang niet uitontwikkeld
ETF's hebben 30 jaar van enorme groei achter de rug. Maar van een verzadigde markt is geen sprake. De dynamiek is volop aanwezig. Howie Li van LGIM beschrijft vijf trends voor de komende jaren.

Buy low, sell high blijkt in de praktijk reuze lastig
Waarom verkopen we toch vaak op de bodem? En belangrijker: hoe kunnen we dat voorkomen? Belegger.nl wijdt er een artikel aan voor de beginnende belegger.

Van waarde-aandelen terug in groeiaandelen
Column Martine Hafkamp: "Technologie-aandelen blijken in de onzekerheid over de sterkte van de banken een veilige haven."

Zwitserse frank is even geen veilige haven

Het zijn dus onzekere tijden
"If everyone agreed on the value of an asset, there would be no price movement. When price movement becomes volatile, we know that there is meaningful disagreement regarding value." Sterk verhaal.

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

"Wereld moet nu in actie komen"
De kleine klimaatstapjes die tot nu toe genomen zijn, zijn bij lange na niet voldoende om de klimaatcrisis het hoofd te kunnen bieden. Dat is de boodschap van het nieuwste IPCC-rapport. "De keuzes in dit decennium hebben de komende duizenden jaren nog impact."

Vertrouwen Nederlandse producent relatief hoog
In februari 2023 was de stemming onder Nederlandse producenten opnieuw hoger dan gemiddeld in de Europese Unie. Van de belangrijkste Europese handelspartners lag alleen het vertrouwen in Duitsland hoger dan in Nederland. In België was de stemming het negatiefst. In het afgelopen jaar is de stemming onder producenten in Duitsland het meest gedaald, in Nederland het minst. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en Eurostat.

Ongezond, maar reuze winstgevend

Het succes van TSMC en Taiwan verklaard

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie