Nieuws

Risicodashboard BlackRock vol rode lampjes

Het grootste geopolitieke risico is volgens BlackRock nog altijd een gewapend conflict tussen Rusland en de NAVO. De risico's van de Chinees-Amerikaanse ruzie stijgen met stip.

Biden in oorlogsgebied, Poetin die het laatste nucleaire verdrag met de VS opzegt en China op bezoek in Rusland en Hongarije. Ook deze week werd duidelijk dat de grote politieke, militaire en economische blokken ver van elkaar af staan.

Historisch gezien hebben geopolitieke conflicten weinig effect op de markten, maar vermogensbeheerder BlackRock vreest dat de risico’s dit keer groter zijn.

Het probleem is dat de strijd dit keer voor een groot deel draait om factoren als grondstoffen, energie en technologie. De globaliseringstrend die na de Tweede Wereldoorlog op gang kwam, is op een keerpunt. Er is een goede kans dat het economische systeem daardoor minder efficiënt wordt, wat per definitie slecht is voor de beurs.

Dashboard

Geen wonder dat BlackRock de geopolitieke ontwikkelingen met meer dan normale interesse in de gaten houdt. De afgelopen maand zijn twee risico’s groter geworden. Op een punt is de situatie iets beter geworden, zo blijkt uit het Geopolitical Risk Dashboard.

  1. Het incident met (spionage)ballonnen heeft de verhoudingen tussen de VS en China verder op scherp gezet. Daar komt deze week de speculatie over potentiële Chinese wapenleveranties aan Rusland bij. 
  2. Iran levert al wapens en drones aan Rusland. Er is nu ook sprake van dat het land met verhoogde intensiteit werkt aan een atoombom. Dat verhoogt het risico op nieuwe conflicten in het Midden-Oosten.
  3. Vorig jaar maakte BlackRock zich grote zorgen dat het klimaatbeleid het kind van de rekening zou worden van de oorlog in Oekraïne. Dat lijkt mee te vallen. Dat komt vooral door de VS dat met de Inflation Reduction Act (IRA) een hele andere dimensie geeft aan de strijd tegen global warming.

Door deze veranderingen is de Chinees-Amerikaanse rivaliteit opgeklommen naar de tweede plek in de top-10 van geopolitieke risico's achter een gewapend conflict tussen Rusland en NAVO.

Top-10

Andere risico's in de top-10 zijn:

3. Cyberaanvallen (risico hoog)

4. Een technologische ontkoppeling tussen China, de VS en de EU (hoog)

5. Het Iraanse atoomprogramma (hoog)

Minder riskant zijn:

6. De oorlog in Oekraïne slaat over naar andere emerging markets. Dit gevaar neemt hopelijk af zodra de inflatie daalt, de dollar aan waarde verliest en de Fed zijn rentebeleid versoepeld

7. De dreiging van terroristische aanslagen is de laatste jaren minder geworden, maar is niet verdwenen. BlackRock ziet een lichte stijging van het risico op binnenlands terrorisme

8. Noord-Korea is een constant gevaar. BlackRock vreest dat het risico dit jaar weer kan toenemen als gevolg van raketproeven

9. Geen voortgang bij klimaatbeleid

10. Europese fragmentatie. De oorlog in Oekraïne heeft in ieder geval een positief effect gehad: meer saamhorigheid in de EU. Dat de energiecrisis voorlopig goed is doorstaan, helpt ook.

De beurs

BlackRock denkt dat de markten vooral kijken naar de eerste vier toprisico’s, aangevuld met Europese fragmentatie. Toch kunnen alle tien de geopolitieke ontwikkelingen impact hebben.

Neem bijvoorbeeld het Midden-Oosten en nieuwe wrijvingen als gevolg van het Iraanse atoomprogramma. Dat kan de olie- en gasmarkt verder verstoren en de prijzen opjagen. Goede kans dat dit dan ook de aandelen- en obligatiemarkten raakt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen