Nieuws

Must read: Buybacks naar nieuw record

Plus: overal gebroken schuldenplafonds, vier kansrijke thema's, 15 kansrijke Europese aandelen, januari-effect bestaat niet, hoge inflatie toch tijdelijk, en meer.

Gebroken schuldenplafonds
Het gemak waarmee overheden zich tegenwoordig extra in de schulden steken, maakt obligatiebelegger Hendrik Tuch ongerust. "Ik maak me vooral zorgen over het aanbod van al die extra staatsobligaties in een periode waar centrale banken gedwongen zijn om de rente op een hoog niveau te houden en daarnaast hun balans afbouwen."

Vier kansrijke thema’s voor 2023
Cio Chris Iggo van AXA IM Core identificeert vier thema's waar beleggers die op zoek zijn naar extra rendement hun voordeel mee kunnen doen.

Hedgefondsen shorten Amerikaanse staatsobligaties

15 ondergewaardeerde Europese aandelen
Morningstar zet 15 ondergewaardeerde Europese aandelen op een rij die een Wide Moat-rating hebben en een fikse korting ten opzichte van hun fair value-calculaties. Want ondanks het herstel van de afgelopen tijd op de Europese aandelenbeurzen zijn er altijd interessant gewaardeerde aandelen te vinden. Twee hebben een notering in Amsterdam.

Januari-effect bestaat niet

Liever equal weighted ETF's
Bij traditionele ETF's hangen de prestaties vooral af van een klein groepje zwaargewichten. Bij equal weighted ETF's zijn de gewichten gelijk verdeeld. Deze laatste categorie is volgens Joachim Klement de beste keuze.

Buybacks stutten aandelenkoersen

Fed v markt. Wie wint?
Column Jan-Willem Nijkamp: "De Federal Reserve Board vindt dat Mr. Market veel te hard van stapel loopt met zijn rooskleurige verwachtingen."

Centrale banken moeten het rustiger aan doen
Lucrezia Reichlin voor project Syndicate: "One might argue that central banks’ interest-rate hikes and hawkish inflation rhetoric are working: inflation expectations have stabilized in the eurozone, the US, and the UK. But there is reason to fear that policymakers are going too far too fast, especially in Europe, where the energy crisis is eroding real disposable incomes."

De terugkeer van de Europese home bias
Volgens Ewout van Schaick, hoofd mutli-asset van NN IP, is er veel voor te zeggen om nu meer in Europese aandelen én obligaties te beleggen.

Hoge inflatie toch een tijdelijk probleem?

Hoge rendementen zoeken in onzekere tijden
Columbia Threadneedle is redelijk positief over de beurskansen in de komende 5 jaar. De risico's zijn echter veel groter dan gebruikelijk. Schokscenario's helpen bij het zoeken naar de ideale portefeuillemix.

De kern van beleggen

Actief versus passief
De rendementen van de IEX Fonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). Het gaat mooi gelijk op.

Toezichthouder AFM presenteert agenda voor 2023
De strijd tegen greenwashing is een prioriteit. "We moeten samen aan de bak."

Ondanks record nog lang niet genoeg nieuwbouwwoningen
Om de zaak problematischer te maken: de daling is inmiddels ingezet. RTL Z bericht.

Goede huisinvestering
Verduurzaming helpt energierekening omlaag en woningwaarde omhoog.

Duurzame energie neemt het over

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie