Nieuws

Wat is good governance?

De meeste beleggers hechten waarde aan good governance. Maar wat is dat en hoe wordt het gemeten? Ensemble Capital heeft hier een duidelijke mening over. Het gaat om authenticiteit, transparantie en rentmeesterschap.

Met criminelen in zee gaan, is voor vrijwel elke belegger een nog-go-area. Wat de meeste beleggers willen, zijn eerlijke betrouwbare managers. Maar hoe kan zoiets als integriteit worden gemeten? 

Het is onmogelijk om honderden CEO’s en CFO’s persoonlijk constant de maat te nemen. Er is een bepaalde structuur nodig die dat makkelijker maakt, schrijven Sean Stannard-Stockton en Todd Wenning van Ensemble Capital in een column voor Intrinsic Investing.

Zij toetsen bedrijven daartoe op drie waarden: authenticiteit, transparantie en goed rentmeesterschap.

Authenticiteit 

“Wij proberen managers te mijden die het ene zeggen en het andere doen. Wat wij zoeken zijn managers die hun beloftes nakomen en alles geven voor de missie van het bedrijf.

De oprichter van Vanguard - John Bogle - is ooit beroemd geworden vanwege het feit dat hij op zakenreizen in goedkope hotels verbleef. Bogle's zuinigheid sloot aan bij de low-cost missie van Vanguard. Zijn voorbeeld werkte door in de hele bedrijfscultuur, waardoor de kosten nog lager werden en het concurrentievoordeel van het bedrijf toenam.

Een voorbeeld uit onze eigen portefeuille is Masimo-oprichter en CEO Joe Kiani die naar onze mening vol achter zijn missie staat om patiënten gezond te maken bij lage zorgkosten. Er is momenteel een debat gaande over de overname van Sound United. Toch zullen zelfs de hardste critici moeilijk kunnen zeggen dat Kiani niet gepassioneerd is over het oplossen van kritieke problemen in de gezondheidszorg."

Transparantie

"Managementteams die aandeelhouders als partners beschouwen, komen regelmatig met waardevolle bedrijfsgegevens waarmee de vooruitgang van een bedrijf kan worden geëvalueerd.

Een voorbeeld is Costco dat al meer dan twee decennia gedetailleerde gegevens verschaft over de prestaties van individuele warenhuizen. Deze transparantie geeft aandeelhouders nuttige informatie waarmee zij het management kunnen confronteren als ze dat willen.

Helaas is het gebruik eerder dat bedrijven met nietszeggende glanzende jaarverslagen en presentaties komen. Ze zijn ook geneigd om de prestaties van bepaalde bedrijfssegmenten en regio’s te verstoppen door ze samen te voegen. Dat is niet verboden, maar het maakt het voor beleggers moeilijk om het management ter verantwoording te roepen.

Voor het overige geven wij de voorkeur aan managementteams die op consistente wijze informatie verstrekken, wat het mogelijk maakt om de resultaten over een lange periode te vergelijken."

Rentmeesterschap

“De beroemde belegger Philip Fisher adviseert in zijn boek Common Stocks and Uncommon Profits alleen te investeren in bedrijven waarvan het management een sterk gevoel aan vertrouwen en morele verantwoordelijkheid heeft tegenover de aandeelhouders.

Zo zien wij het ook. Alleen vervangen wij het woord aandeelhouders liever door “stakeholders”. Om John F. Kennedy te parafraseren: de ideale CEO vraagt niet wat een bedrijf voor hun kan doen, maar wat zij voor het bedrijf kunnen doen. Het mooist is als ze ook nog verder kijken dan hun eigen ambtstermijn. 

Een voorbeeld is Ferrari dat op de korte termijn veel meer winst zou kunnen maken als het de productie flink zou verhogen. Maar dat doen ze niet omdat het management beseft dat dit op de lange termijn ten koste gaat van de luxestatus."

Andere factoren

Integriteit is natuurlijk niet enige wat belangrijk is voor Ensemble Capital. Maar het is wel een belangrijke factor.

De andere twee factoren die de vermogensbeheerder erg belangrijk vindt zijn: de uniekheid van een product - in het Engels ook wel "Moat" genoemd. En ten tweede de voorspelbaarheid van een business richting de toekomst (forecastability).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie