Nieuws

Fidelity: Obligatiebelegger, let op

Nu de eurocrisis weer oplaait is actief beheer van obligatieportefeuilles belangrijker dan ooit, waarschuwt Fidelity.

Actief beheer van obligatieportefeuilles is "ongelooflijk belangrijk op dit moment". Zo bevelen de obligatiespecialisten van het fondsenhuis Fidelity zich beleefd aan bij beleggers nu de eurocrisis weer oplaait. In de huidige nerveuze markten verschuiven de risico's voortdurend van de ene naar de andere obligatiecategorie. Daarom is het "belangrijk actief en flexibel te blijven als obligatie-investeerder", aldus Ian Spreadbury, portfolio manager Fixed Income. 

Spreadbury en zijn Fidelity-collega analist Tristan Cooper doen een aantal aanbevelingen voor obligatiebeheer in deze moeilijke tijden. Blijf alert en houd je portefeuille voortdurend weg uit de hoog-riskante categorieën. Stap bijvoorbeeld uit financials en in bedrijven "met robuuste balansen en winsten die hun eigen schuldemissies gemakkelijk kunnen dragen". Gebruik ook je ruimte om van de benchmark af te wijken om je in te dekken tegen volatiliteit. 

De markt voor credit default swaps is een andere mogelijkheid voor de afdekking van landenrisico's, of voor een indirecte uitwijking naar de leningen van financieel solide bedrijven. "Methoden zoals duration times spread", om de gevoeligheid van obligaties voor kredietrisico's uit te rekenen, "laten managers zien waar de risico's toenemen zodat ze tijdig maatregelen kunnen nemen." Spreadbury en Cooper sluiten af met de vermaning: "Passief beleggen biedt deze flexibiliteit niet." 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen