Nieuws

ETF’s - weet wat je koopt!

WSJ heeft een interview gehad met Deborah Fuhr, The Grand Lady of ETF's. Zij heeft ETF's zien opkomen en groeien.

The Wall Street Journal heeft een interview gehad met Deborah Fuhr, The Grand Lady of ETF's. Zij heeft ETF's als tak van sport zien opkomen en zien groeien. Als investeringsstrateeg was zij werkzaam voor Morgan Stanley en vervolgens jarenlang verbonden aan BlackRock en iShares. Na haar vertrek bij BlackRock is zij medeoprichter van ETFGI LLP, een bureau dat institutionele beleggers adviseert en toerust op het gebied van exchange traded products.

Niet verwonderlijk dat ze het belang van haar eigen rol benadrukt. Reeds in het begin was zij verbaast over de onkunde bij beleggers in ETF’s. Beleggers hadden geen idee waarin zij feitelijk investeerden. Fuhr pleit dan ook voor de noodzaak van toerusting en onderwijs op het gebied van ETF’s is momenteel meer nodig dan ooit.

Veel beleggers weten wel wat ETF’s zijn, maar ze stellen niet genoeg vragen, meent Fuhr.
Mocht een belegger een nichemarkt willen betreden, dan moet hij goed weten hoeveel hij koopt en of de eigen handel niet de markt beïnvloedt. Als vuistregel geeft Fuhr: handel nooit in meer dan 20% van het gemiddelde dagvolume. Juist omdat er zo’n breed aanbod is, is niet alles geschikt voor de particuliere belegger.

Fuhr raadt dan ook aan om goed te begrijpen wat de benchmark van het product is. Voorzichtigheid is volgens haar geboden met non-fund exchange-traded products, die eigenlijk niet voor de gewone beleggers ontworpen waren. Daar kan het nog wel eens ontbreken aan diversificatie en andere beschermende maatregelen. Weet waar je in belegt, luidt het advies van deze medeoprichter van een adviesbureau.

De groei van ETF’s neemt alleen maar toe, Fuhr verklaart dat met de schier onbeperkte mogelijkheden die deze beleggingsproducten hebben. De vormen van exposure waar je ETF’s voor kunt gebruiken nemen alleen maar toe. Deze producten bieden toegang tot markten die anders nagenoeg onbereikbaar waren, zoals Korea, Taiwan of India.

Ander voordeel waar Fuhr op wijst, zijn de kosten. Adviseurs en particuliere beleggers hebben met deze producten dezelfde mogelijkheden als institutionele beleggers tegen dezelfde kosten op jaarbasis. Deborah Fuhr meent wel dat een herhaling van de financiële crisis de uitstroom uit deze fondsen kan vergroten.
Voor actief beheerde ETF’s ziet zij geen toekomst, die maken minder dan 1% uit van het aanbod. Slechts 37 van de 1154 ETF, die als beleggingsfonds zijn vormgegeven, worden actief beheerd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie