Nieuws

Tijd voor aandelenmix van waarde en groei

Volgens Tony DeSpirito van BlackRock zijn waarde-aandelen in het voordeel als de inflatie hoog blijft. Groeiaandelen zijn aantrekkelijk bij een lage economische groei. Dat vraagt om een mix van groei- en waarde-aandelen.

Volgens aandelenstrateeg Tony DeSpirito van Blackrock doen waarde-aandelen het historisch gezien beter dan groeiaandelen als de inflatie meer dan 4,5% bedraagt. Zelfs bij een inflatie tussen 1,1% en 4,5% hebben ze een licht voordeel. Van de andere kant doen groeiaandelen het beter in tijden van lage of negatieve economische groei. 

Verder wijzen S&P 500-data sinds 1927 uit dat de twaalf maanden ná een inflatiepiek gemiddeld een hoog rendement opleveren van 11,5%. Er waren slechts twee grote uitzonderingen: 1929 en 2008.

Stel, het blijft voorlopig bij deze twee uitzonderingen en de inflatie nadert inderdaad het hoogtepunt, dan zijn de vooruitzichten voor aandelen dus behoorlijk goed, stelt DeSpirito.

Als de inflatie snel daalt en er komt een recessie , dan zijn groeiaandelen statisch gezien in het voordeel. Blijft de inflatie hoog dan is het misschien beter om voor waarde te kiezen.

Gemengde portefeuille

Het vervelende is dat het onzeker is wat er volgend jaar gebeurt. De inflatie kan heel snel dalen, maar ook langzaam. Een recessie in Europa is vrij zeker, maar de VS kan er misschien nog aan ontsnappen. Wat dan kiezen: groei- of waarde-aandelen?

Persoonlijk verwacht DeSpirito dat de inflatie “sticky” is en dat het doel van 2% niet zo makkelijk te realiseren is. Dat zou betekenen dat de Federal Reserve voorlopig weinig ruimte heeft voor stimulerende maatregelen. De economie blijft zwak.

In dat scenario is er geen duidelijk voordeel voor groei- of waarde-aandelen. DeSpirito adviseert daarom een mix.

Selectief

Een breed indexfonds, gemodelleerd naar bijvoorbeeld de S&P 500 of de MSCI World, bevat een dergelijke mix, maar DeSpirito denkt dat beleggers beter af zijn met een actief gemanaged beleggingsfonds.

Hij heeft hiervoor het volgende argument:

“Het bezitten van de hele markt door middel van een ETF kan goed werken als de vooruitzichten voorspelbaar zijn en het algemene koersniveau stijgt, maar dat soort omstandigheden hebben we nu niet.”

De geschiedenis leert volgens hem dat lang niet alle bedrijven even goed door een recessie komen. Het is daarom verstandig selectief te zijn en goed te kijken naar bijvoorbeeld de balans van een bedrijf. Hoe is de vermogenspositie? Is er genoeg cashflow? Hoe zit het met andere kwaliteitskenmerken, zoals pricing power?

In moeilijke markten kunnen actieve vermogensbeheerders hun klasse tonen, gelooft DeSpirito.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie