Nieuws
Maak u zich niet druk om de volatiliteit
We zitten in een volatiele bearmarkt, maar moeten beleggers zich daar druk om maken? Volgens Ben Carlson moeten beleggers zich niet af laten leiden door volatiliteit en vasthouden aan hun langetermijnstrategie.
Het zal niemand zijn ontgaan dat de beurzen dit jaar alle kanten op bewegen. Ben Carlson heeft het in zijn blog A Wealth of Common Sense nog eens nagekeken voor de S&P 500-index.
De Amerikaanse beursgraadmeter is tot nu toe dit jaar op twee handelsdagen met meer dan 4% gedaald, negen keer met meer dan 3% en 17 keer met 2%. Daar staan zestien dagen tegenover met een plus van 2%.
Bull- en bearmarkt-fases
Ook als er naar iets langere periodes wordt gekeken, valt op dat er zowel positieve als negatieve maanden bij zaten.
Grofweg waren de eerste drie maanden negatief. Daarna kwam er een korte rally van 11% om vervolgens weer naar beneden te duiken. Het voorlopige dieptepunt werd bereikt in juni.
Daarna gingen de koersen tot midden-augustus omhoog om vervolgens nog een keer kort omlaag te duiken, weer omhoog en nu zitten we weer in een negatieve periode.
Trend is naar beneden
Er is dus geen peil op te trekken. Of toch wel? Er werd veel gezigzagd, maar de trend was omlaag. We zitten volgens Carlson zeker weten in een bearmarkt.
De vraag is of beleggers daar in paniek van moeten raken. Carlson heeft zelf de neiging op dagen met grote bewegingen aan het scherm gekluisterd te zitten. Maar hij heeft gemerkt dat dit volstrekt zinloos is.
“Mijn beleggingsplan verandert niet omdat er toevallig een slechte dag op de beurs is.”
Wat telt is de lange termijn
Carlson haalt een van zijn favoriete beleggingsanalogieën aan uit een boek van William Bernstein. Het gaat over een man met een hond aan een hele lange lijn die door New York loopt, in noordoostelijke richting via Columbus Circle door Central Park naar het Metropolitan Museum.
Het oog gaat snel naar de hond die tijdens de wandeling alle kanten oploopt. Feit is echter dat de man de bepalende factor is, die loopt heel rustig met drie kilometer per uur kaarsrecht naar zijn eindbestemming.
In de analogie staat de hond voor de volatiliteit. Het is onmogelijk te voorspellen wat de hond als volgende gaat doen. De man staat voor de langetermijnstrategie met het Metropolitan Museum als doel.
Carlson adviseert beleggers alleen de man in de gaten te houden en de hond te negeren.