Nieuws

Jakobsen: Thatcher (m/v) gezocht

Vóór eind 2013 zal ergens in Europa een nieuwe Thatcher worden gekozen die inzet op echte verandering, voorspelt Saxo.

Vóór eind 2013 zal "iemand ergens in Europa, misschien zelfs wel in Duitsland, een Thatcher-achtig mandaat krijgen voor daadwerkelijke verandering". Dat voorspelt Steen Jakobsen in een emotioneel pleidooi voor politieke omwenteling waaraan bankeconomen - Jakobsen is hoofdeconoom van de Deense Saxo Bank - zich zelden wagen. In Frankrijk, Griekenland en Nederland ziet hij "een nieuwe ronde van kiezersprotesten met als thema de EU als bron van alle kwaad". 

De kiezers in deze landen zijn alleen maar tegen gevestigde krachten. "Waar ze vóór zijn heeft zich nog niet uitgekristalliseerd," aldus Jakobsen. Een dikke week geleden zorgde de Deen voor opschudding met zijn stelling dat Europa een nieuwe Margaret Thatcher nodig heeft. Die was niet bedoeld als steunbetuiging aan Thatcher's beleid, schrijft hij nu. "Het ging mij erom dat nergens in Europa meer voor echte verandering is gestemd sinds Thatcher in 1979 aan de macht kwam." 

Thatcher voerde "ingrijpende hervormingen door waarover de mensen niet uitgesproken raakten en die hun levens veranderden". Dat is waar Europa nu naar smacht. "Alleen via debat en openheid kunnen wij deze enorme schuldencrisis onder de knie krijgen." Maar voorlopig putten Europese leiders zich uit in Facebook-politiek, schrijft Jakobsen: "Merkel ontmoet, lekker gegeten, ziet er goed uit, hier zijn de foto's. Vind mij alsjeblieft leuk." 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen