Nieuws

Goede tijden voor geduldige beleggers

Financiële markten hebben in tijden van hoge volatiliteit de neiging door te slaan. Momenteel zitten we in zo'n neerwaartse spiraal, met uitstekende koopkansen voor geduldige beleggers.

Lage groei en hoge inflatie is een slechte combinatie voor de beurs. Toch ziet Alex Tedder, de chief investment officer Global Equities bij Schroders AM, juist onder deze moeilijke omstandigheden kansen ontstaan.

Ten eerste is de beurs de laatste maanden over een brede linie omlaaggegaan en het ziet er naar uit dat die trend doorzet. Tedder wijst erop dat een gemiddelde bearmarkt 290 dagen duurt met een koersverlies van 37%. Daar zijn we nog niet.

Fundamentals vergeten

Voor bijna elke bearmarkt geldt dat er een moment komt dat het sentiment zo slecht is dat de fundamentals vergeten worden en alles wordt verkocht.

Voor langetermijnbeleggers is dat helemaal niet zo slecht, want dan gaan ook de kwaliteitsnamen in de verkoop met veel pricing power, een voorspelbare omzet en een sterke balans.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de techsector, waar bedrijven als Microsoft, Google, Adobe, Intuit en Texas Instruments te hard zijn afgestraft. Maar ook defensieve namen zijn niet immuun. Enkele voorbeelden zijn Johnson & Johnson, Eli Lilly, Visa en Coca-Cola.

Wij denken dat het zeer waarschijnlijk is dat deze delen van de markt de komende 6 tot 12 maanden aan een herstel beginnen.

Vreemde economische cyclus

Wat de situatie extra onzeker en onoverzichtelijk maakt, is het feit dat we in een hele rare economische cyclus zitten met lage werkloosheid (vooral in de VS) en tegelijkertijd hoge inflatie en het gevaar van een recessie.

Veel mensen vergelijken de huidige omstandigheden met de jaren 70 maar toen was de werkloosheid veel hoger, merkt Tedder op. Voor het beurssentiment is onzekerheid nooit bevorderlijk.

Pricing power

Tedder weet ook niet precies hoe dat gaat uitpakken, maar wat hij wel weet is dat bedrijven met de meeste pricing power de beste kansen hebben deze periode goed door te komen. 

Een paar sectoren die eruit springen zijn de gezondheidszorg, softwarebedrijven en technologisch hoogwaardige chipbedrijven.

Klimaat, digitalisering en vergrijzing 

Tenslotte zijn er nog de lange termijntrends, die de laatste maanden volledig vergeten zijn door beleggers. Dat geldt vooral voor het klimaat, wat ook wel begrijpelijk is gezien de oorlog in Oekraïne en de daarbij horende energiecrisis, die op de korte termijn in het voordeel werkt van olie- en gasbedrijven.

Tedder’s advies is: neem even afstand en denk na over wat er het komende decennium allemaal op ons afkomt qua energietransitie, klimaatschade en -maatregelen. Voor beleggers die geduld hebben, liggen daar grote kansen.

Twee andere voorbeelden zijn digitalisering en gezondheidszorg. Ook dit zijn twee thema’s die voorlopig niet zullen verdwijnen.

Tedder: “Opportunities are opening up for investors with the ability and patience to look through current market turbulence. We think that the long-term pay-off for investment in these areas of structural growth will be immense.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie