Nieuws

Must read: vaarwel TINA

Plus: dure grondstoffen zijn een blijvertje, wel/geen herhaling jaren zeventig, never sell Shell, credits in de uitverkoop, en véél meer.

Dure grondstoffen zijn een blijvertje
James Luke, fondsbeheerder en grondstoffenspecialist bij Schroders, verwacht nog lange tijd hoge prijzen van grondstoffen. "Wij zien geen aanbodreactie op hogere prijzen en dat is uiteindelijk wat deze cyclus een lange levensduur geeft."

Grote koersdalingen obligaties creëren kansen
Het pad naar hogere rentes is pijnlijk, maar zou uiteindelijk op lange termijn in het voordeel van obligatiebeleggers moeten uitvallen, stelt vermogensbeheerder Capital Group in zijn outlook voor de tweede jaarhelft. Waar liggen de kansen?

TINA (There Is No Alternative voor aandelen) is van de baan
Benoit Anne van MFS: "TINA, or “there is no alternative,” may be falling out of fashion as an asset allocation strategy. While the case for equities relative to fixed income has been particularly strong lately, the macro backdrop has changed dramatically more recently. Specifically, value has been restored in fixed income, compliments of the recent rate correction. This may prompt investors to revisit the fixed income allocation in their multi-asset portfolios."

Wel of geen herhaling van de jaren zeventig?
Jaap Steur van Axento Vermogensbeheer: "Wie het jaar 2022 vergelijkt met de jaren 70 kan een aantal duidelijke parallellen trekken. De inflatie wordt deels veroorzaakt door onverwacht hoge energieprijzen. De hogere inflatie resulteert in hogere lonen, die op hun beurt weer een versterkend effect hebben op de inflatie." Maar er zijn ook grote verschillen. Toch zijn er ook belangrijke verschillen.

De beurs is een stuiterbal

Never sell Shell (en ASML)
Jan Bouius van Fintessa: "Mocht dit scenario (van Deutsche bank) bewaarheid worden, dan is het kassa voor de grote Europese oliemaatschappijen. De zullen dan in twee jaar tijd gezamenlijk een vrije kasstroom van maar liefst 270 miljard dollar kunnen realiseren. Dat is meer dan 40 procent van de huidige beurswaarde." Lees de column met daarin ook aandacht voor een andere AEX-zwaargewicht: ASML.

Er is hevige stress in de bedrijfsobligatiemarkt
"The distress index for investment grade is at the highest level since 2016. It is notable that periods of stress post GFC are associate with transitions in monetary policy." Hier is het verhaal.

En spreads kunnen nog een stuk wijder

Beloon trouwe fondsbeleggers
Hoe slim is het om beleggers die een fonds voor lange tijd aanhouden minder kosten te laten betalen? Daar heeft Joe Wiggins een genuanceerde mening over.

Eurozwakte verklaard

Gas en kernenergie zijn groen
Investeringen in gas- en kerncentrales worden toch als duurzaam bestempeld. De Europese Commissie besloot eerder om die investering een groen label te geven. Daar was forse kritiek op, ook in het Europees Parlement. Maar er blijkt geen meerderheid om het besluit te dwarsbomen, aldus RTL 7.

De zelfrijdende auto gaat de wereld veranderen
Technologieanalist Allan Clarke van Aegon AM ziet de zelfrijdende auto snel naderbij komen. Het is een revolutie met grote gevolgen.

Herkenbaar?

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Vier Amerikaanse stormbestendige ondergewaardeerde software-aandelen
Een aantal Amerikaanse specialistische softwarebedrijven heeft een behoorlijk recessiebestendig businessmodel. Ze zijn volgens Morningstar ook nog eens spotgoedkoop.

Vooral Japanse yen is een opvallende daler

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie