Nieuws

Duurzaam kan zonder fiscale prikkel

Ondanks dat de fiscale prikkels terugloopt, neemt de vraag naar duurzame spaar- en beleggingsproducten tyoe, zegt VBDO.

De particuliere markt voor duurzame spaar- en beleggingsproducten groeit nog steeds licht terwijl de vraag naar de niet-duurzame varianten nagenoeg gelijk blijft. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De markt voor duurzaam sparen en beleggen groeide in 2011 met 0,9% tot een omvang van circa 18 miljard euro.

Opmerkelijk is dat de groei plaatsvindt terwijl de fisclae prikkel is afgenomen en de totale markt ook geen groei vertoont. In 2010 besloot de overheid de voordelen voor fiscaal vrijgestelde spaar- en beleggingsproducten te beperken. Die markt kromp in 2011 met maar liefst 14,7%. Dat werd echter gecompenseerd door de toename in de vraag naar de niet-vrijgestelde varianten, die met 11,3% steeg.

Volgens VBDO-directeur Giuseppe van der Helm het bewijs dat 'duurzame spaar- en beleggingsproducten marktwaardig' zijn. Particulieren kiezen bewust voor deze producten en zeker niet alleen om een fiscaal voordeel in de wacht te slepen, stelt Van der Helm tevreden vast. Toch is er nog veel werk aan de winkel, vindt Van der Helm: “Het totale marktaandeel van duurzaam sparen en beleggen is slechts 4,6%. Daar is dus nog veel ruimte voor verbetering.”

Het jaarlijkse VBDO-onderzoek is dit jaar voor de twaalfde keer uitgevoerd. Het beschrijft de particuliere markt voor duurzame spaar- en beleggingsproducten in Nederland. De duurzame investeringen van institutionele beleggers worden in dit specifieke onderzoek niet meegenomen. Dit jaar is het onderzoek mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor ASN Bank en ABN AMRO. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen