Nieuws

Het boodschappenlijstje van Nuveen

De Amerikaanse vermogensbeheerder Nuveen zet voor de komende zes maanden vooral in op Amerikaanse gemeente-obligaties, high yield en infrastructuur.

Volgens Nuveen is het moeilijk in te schatten of de huidige beermarkt nu juist een koopkans of een koopval is voor beleggers. Dit komt omdat eventuele neerwaartse bijstellingen van de winstverwachting in de tweede helft van het jaar nog niet zijn opgenomen in de in de huidige koerswinstverhoudingen. Dat maakt aandelen volgens de vermogensbeheerder minder aanlokkelijk.

“Dat is reden waarom sommige delen van de obligatiemarkt op de kortere termijn betere vooruitzichten en minder potentieel neerwaartse risico’s hebben dan aandelen. Daarnaast hebben beleggingen in de private markten niet de sentimentgedreven koersschommelingen ondergaan die publieke markten dit jaar al wel hebben gevoeld."

Ook real assets gelden volgens Nuveen nog steeds als interessante belegging omdat ze een buffer bieden tegen inflatie, en omdat ze in sommige gevallen ook nog positieve rendementen weten neer te zetten. “Met commercieel vastgoed, infrastructuur en landbouwgrond kunnen beleggers soms juist profiteren van inflatie. In andere gevallen bieden ze er juist een extra bescherming tegen.”

Beste kansen

Nuveen ziet momenteel de beste kansen in lokale overheids- en high yield-obligaties uit de VS, en in infrastructuur. “De fundamentals voor Amerikaanse lokale overheidsschuld zijn sterk. De beleggingscategorie is dit jaar ten onrechte zwaar afgestraft en dat biedt kansen voor langetermijnbeleggers.”

Ook de Amerikaanse high yield-markt is volgens Nuveen met nominale rendementen van meer dan 7% erg aantrekkelijk. “Dit geldt zelfs voor obligaties met een BB-rating. Als de VS in een milde recessie terechtkomt, compenseren de spreads beleggers voldoende voor het genomen risico dat emittenten de rentebetalingen op de schuld niet kunnen voldoen.”

"Amerikaanse high yield-markt is met nominale rendementen van meer dan 7% erg aantrekkelijk"

Hoewel aandelen op de langere termijn doorgaans de beste inflatiebescherming bieden, doet infrastructuur dat op de kortere termijn. Nuveen: “De inflatiepiek is nog niet bereikt, en zelfs als dat wel gebeurt, blijft de inflatie voorlopig hoog. Het is nog niet te laat om inflatieafdekkingen aan portefeuilles toe te voegen. Bovendien biedt de beleggingscategorie defensieve aandeleneigenschappen en dat heeft voordelen tijdens aanhoudende volatiliteit. Ook blijkt uit het verleden dat infrastructuur tijdens langere perioden van inflatie veerkrachtig is. Dat komt omdat het om een gereguleerde sector met veel cashflow gaat."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie