Nieuws

Must read: manisch-depressieve verwachtingen

Plus: van stijgende rentes naar dalende winsten, centrale banken verkrappen minder, somber CocGen, dealen met een beermarkt, en méér.

Hoge inflatie leidt tot einde van een tijdperk
In de eerste jaarhelft leidde hoge inflatie via een stijgende rente tot dalende koersen. In de tweede jaarhelft gaat de druk er bij de rente waarschijnlijk wat vanaf, maar daar komen winstdalingen voor in de plaats, zegt T. Rowe Price, dat overigens nog wel beurskansen ziet.

Centrale banken trappen minder hard op de rem
Want inflatie en economische groei zullen dalen. Jan-Willem Nijkamp van Fintessa gaat niet mee met het pessimistische beurssentiment. "Op het moment dat de economie een recessie indraait heeft verkopen geen zin meer. Het is dan al te laat. Dan wordt het juist tijd te anticiperen op het moment dat de recessie weer op zijn einde loopt. Ook daarin loopt de beurs gewoonlijk zes tot twaalf maanden vooruit." Opbeurende column.

S&P kan nog eens 33% dalen
Het Franse beleggingshuis SocGen is uitermate negatief over de Amerikaanse economie.

Er is zeker nog ruimte voor een S&P-daling

Maar Amerikaanse recessie is geen zekerheidje

"Europa stevent af op perfecte storm"
Ellen Gaske van PGIM is er niet gerust op. "We hebben al een vertraging gezien in rentegevoelige sectoren, zoals de woningmarkt en de autosector, maar het zal nog een kwartaal of twee duren voordat de ernst van de economische neergang goed zichtbaar wordt." Vooral over Europa is de econoom pessimistisch.

Vooral hoge energieprijzen doet Europese economieën pijn

Hoe lang duurt een beermarkt? 
Dat zocht Ben Carlson uit. "The good news here is that 7 out of the last 12 bear markets have bottomed in 46 days or less once the 20% level was breached. And 5 out of the 12 were over in a month or less."

Hoe als belegger te dealen met een beermarkt?
Nick Maggiulli: "Investing isn’t about the cards you are dealt, but how you play your hand." Sterke column.

Ook Schroders wikt en weegt
Zeer uitgebreide beleggingsanalyse.

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's).

Woningmarkt koelt af
Hoewel huizen in Nederland nog altijd duurder worden, vlakken de prijsstijgingen dit én volgend jaar af. Dat verwachten de economen van Rabo Research. De afvlakking van de prijsstijging zou hoofdzakelijk het gevolg zijn van de gestegen rentes én de hoge inflatie. Maar de onzekerheid over werkloosheid, economische groei en kapitaalmarkrentes maakt voorspellen lastig. Eén keer raden waar de huizenprijzen naar verwachting wel hard zullen stijgen: Groningen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie