Nieuws

Te laat om te verkopen, te vroeg om te kopen

Volgens Barry Ritholtz is het te vroeg voor koopjesjagers en te laat om te verkopen. We zitten in een ertussenin-markt.

De Amerikaanse vermogensbeheerder Barry Ritholtz noemt dit een “Tween Market,” een ertussenin-markt. Voor koopjesjagers is het te vroeg om in te stappen en voor beleggers die de markt willen ontvluchten of nog snel wat winst willen nemen, is het te laat om te verkopen.

Dat laatste geldt helemaal voor beleggers die in 2020 in zogenoemde Fear of Missing Out-aandelen (FOMO) zijn gestapt. Dat zijn aandelen als Robinhood, GameStop en beleggingsfonds ARK Innovation, die allemaal al meer dan 50% hebben verloren.

Onzekerheid

Het vervelende voor de koopjesjagers is dat er nog veel onzekerheid bestaat over de groei, de inflatie, de rente, de geopolitieke spanningen en zelfs corona is nog niet helemaal verdwenen.

Voor de verkopers heeft Ritholtz een soort vuistregel. Ten eerste moeten zij ervan overtuigd zijn dat de beurs vanaf het huidige niveau nog eens 25% tot 30% valt.

Ten tweede moeten ze op het goed moment weer instappen. Dat is immers een les uit het verleden. De koersen stijgen bijna altijd het snelst gedurende de eerste maanden na een bearmarkt.

Tenslotte geldt in sommige landen dat beleggers belasting moeten betalen over alle gerealiseerde koerswinsten. Ook dat moet worden meegenomen in de calculatie.

Waarderingen

Ritholtz is een voorzichtige belegger die niet vies is van indexfondsen en obligaties om de risico's te spreiden. Maar als hij zo naar aandelen kijkt en hun waarderingen dan begint het zo langzamerhand wel te kriebelen.

Maar het is nog net te weinig om hem als koper over de lijn te trekken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie