Nieuws

Defensief beleggen is van alle tijden

Defensieve aandelen hebben het stigma dat ze slecht renderen, maar de beursgeschiedenis leert anders.

Defensieve aandelen, of aandelen met een lage volatiliteit, hebben de afgelopen jaren ondermaats gepresteerd, zeker in vergelijk tot groeiaandelen. Dat heeft extra voeding gegeven aan het vooroordeel dat defensieve aandelen alleen maar van nut zijn als stabiliserende factor in tijden van marktmalaise.

Toch is dit vooroordeel onterecht, stelt Intech Investments in het rapport Defensive Equities: Tactical or Strategic?

Op de lange termijn doen defensieve aandelen niet of nauwelijks onder voor het beursgemiddelde. Zo heeft de MSCI World Minimum Volatility index tussen 1988 en maart 2022 een rendement opgeleverd van gemiddeld 8,68% per jaar. Dat was meer dan de MSCI World (8,58%).

Extreme bullmarkten

Het is ook niet waar dat defensieve aandelen het alleen maar goed doen als groeiaandelen het slecht doen. Alleen in periodes met een extreem positief beursklimaat - zoals in 2020 en 2021 - blijven defensieve aandelen duidelijk achter bij het beursgemiddelde.

Defensieve aandelen hebben bovendien een positieve uitwerking op de stabiliteit van de portefeuille. Want los van het feit dat het rendement op de lange termijn prima is, zorgen ze ervoor dat de volatiliteit sterk wordt gereduceerd.

Intech heeft dit doorgerekend voor een mix van low-volatiliteit aandelen en de MSCI World. Het rendement week over de periode 1988-nu niet veel af van de MSCI World, maar de Sharpe-ratio steeg van 0,37 naar 0,42.

Prima rendement, minder volatiliteit

Intech concludeert dat het op zich begrijpelijk is dat beleggers op basis van de afgelopen jaren teleurgesteld zijn in defensieve aandelen, maar de beursgeschiedenis liegt niet: op de lange termijn blijven ze grote waarde hebben.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie