Nieuws

Saxo: eurocrisis duwt goud omhoog

De goudprijs kan omhoog naar 2000 dollar per ounce, vooral door slecht nieuws uit Europa. Dat zegt Ole Hansen van Saxo.

Goud wordt weer duurder na het slechte nieuws van afgelopen week, vooral vanuit Europa. Dat voorspelt Ole Hansen, hoofdstrateeg Grondstoffen bij de Deense Saxo Bank. Het rendement op Spanjes tienjarige staatsleningen ligt nu 4% hoger dan op de Bund, en de Spaanse IBEX-beursindex blijft tot dusver dit jaar 27% achter bij de DAX. Hansen signaleert een 'dramatisch groeiende kloof' tussen zwakke en sterke eurolanden. 

'Verbijsterend, vindt hij de mate en het tempo waarin die uit elkaar groeien. Tegenvallende banengroei in de VS en de afkoeling van de Chinese economie, die in het eerste kwartaal zijn laagste groei in drie jaar noteerde, deden de rest. Hansen ziet sombere beleggers weer uitwijken naar hun traditionele vluchthaven: goud. De goudprijs zou wel eens kunnen stijgen naar 2000 dollar per ounce eind dit jaar, een piek die tot ver in 2013 kan aanhouden. 

Hansen ontleent deze schatting aan een recent marktbericht van GFMS. Maar deze gezaghebbende consultant over edele metalen ziet ook de productie van goudmijnen harder stijgen dan de vraag. Daardoor zal op den duur weer prijsdruk ontstaan, maar, zo denkt GFMS, pas in de loop van het volgende jaar. 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen