Nieuws

Must read: Oekraïne-oorlog raakt wereldeconomie steeds harder

Plus: geen zorgen over China en de Amerikaanse huizenmarkt, obligatiemarkt kan renteverhogingen wel hebben, aantrekkelijke dividendaandelen, hogere pensioenen, en meer.

Wanneer wordt opkomend China volwassen?
Het is een kwestie van tijd, totdat China toetreedt tot de volwassen markten. Wat betekent dit? Ook belangrijk: hoe gaat het verder met de Chinese aandelenbeurzen? In een recent webinar van Alpha Research en IEXProfs werd gezocht naar antwoorden. Onderwijl heeft de Chinese munt renminbi sinds oktober flink aan waarde ingeleverd.

Renteverhogingen niet per definitie slecht voor obligaties
Het is nergens voor nodig om obligaties te dumpen als centrale banken de rente verhogen, oordeelt Capital Group. Rabobank is nog positiever in een artikel, getiteld Rentestijging uiteindelijk beter voor rendement op obligaties.

Aantrekkelijke dividendaandelen
Morningstar bekijkt naast de aan- en verkopen die de Ultimate Stock Pickers doen ook welke aandelen de aantrekkelijkste dividendaandelen uit de portefeuilles zijn. Die bevinden zich vooral in de sector gezondheidszorg.

Minder groei, meer inflatie
Hoe langer de oorlog in Oekraïne duurt, hoe negatiever de effecten zijn op de wereldeconomie. CNBC analyseert.

Vooral sommige opkomende markten hard geraakt

Ook Nederlandse consument voelt pijn

Verhoging pensioenen dreigt
Bij de vier grootste pensioenfondsen van Nederland heerst voorzichtig optimisme dat de pensioenen dit jaar wel iets verhoogd zouden kunnen worden. Dankzij de gestegen rente staan de fondsen er financieel beter voor. Dat is goed nieuws voor gepensioneerden in tijden van hoge inflatie, bericht RTL Z.

Gaat de Amerikaanse huizenmarkt crashen?
Nee, in geen geval. Ben Carlson geeft vier redenen waarom dat niet aan de orde is. Dat zijn overigens dezelfde redenen waarom ook de Nederlandse huizenmarkt er robuust bij ligt. "If you’re waiting for another housing market crash to buy in at lower prices you’ll likely be waiting for a very long time."

U wilt een succesvolle energietranstie?
Pak dan de inkomensongelijkheid aan, betoogt Triodos-econoom Joeri de Wilde.

Actief versus passief
De rendementen van de IEXFonds 40 (actief beheerde beleggingsfondsen) en de IEX Index 20+ (ETF's). De actieve portefeuille volgt de passieve portefeuille inmiddels op een steeds grotere afstand.

Waarom spreiden belangrijk is

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie