Nieuws

Grondstoffen omlaag door zwakte

De economische problemen hebben hun weerslag op de grondstofprijzen. Dat schrijft Saxo Bank in de Commodity Update.

De economische problemen hebben hun weerslag op de grondstofprijzen. Dat schrijft Ole S. Hansen, Head of Commodity Strategy bij Saxo Bank, in de wekelijkse Commodity Update. De tegenvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse werkgelegenheid zorgden voor een verkoopgolf in alle belangrijke sectoren.

Daarnaast vond er nog extra verkoop plaats in de markten waar de liquiditeit hoog lag, doordat de meeste handelaren met paasreces waren. Alleen de landbouwsector kwam er redelijk goed vanaf, gezien de zorgen met betrekking tot het aanbod. De prijs van graan en sojabonen bleef daardoor hoog.

Ook de wisselkoers tussen de euro en de dollar heeft effect op de handel van enkele van de belangrijkste grondstoffen, zoals Brent olie en koper. De DJ-UBS grondstoffenindex daalde vorige week met 0,5% en staat momenteel gelijk aan het begin van het jaar. Beleggers gingen elders op zoek naar betere kansen.

Uitdaging
Het tweede kwartaal kon wel eens een behoorlijke uitdaging worden, doordat de consolidatie die volgde op het eerste kwartaal wel eens samen kan vallen met een opkomende zwakte in de belangrijkste economieën.

Goud en zilver worden vooral gedreven door speculatie over QE3. De matige werkgelegenheidscijfers van afgelopen vrijdag hebben de hoop op hernieuwde kwantitatieve versoepeling doen stijgen, en daar profiteerde vooral goud van. Handelaren zouden nu wel graag zekerheid willen over de stappen van de centrale bank.

De stijgende Chinese inflatie en de zwakke Amerikaanse cijfers zorgden voor een verkoopgolf in koper, dat de laagste prijs in 7 weken bereikte. Een hogere Chinese inflatie kan betekenen dat de overheid minder stimuleringsmaatregelen instelt, wat de wereldwijde vraag behoorlijk kan raken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen