Nieuws

Tien toekomsttrends voor emerging markets

De ontwikkelingen in opkomende markten gaan razendsnel. De kloof met het Westen wordt steeds kleiner. Capital Group heeft tien veelbelovende EM-trends geselecteerd.

Beleggen in opkomende markten is vaak een stuk spannender dan in volwassen markten, zoals Europa, de VS of Japan. De beurzen zijn er volatieler en meer divers, met grote verschillen tussen landen als Zuid-Korea, China, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika.

Het leuke is dat emerging markets op gebieden waar ze vroeger ver achter liepen, nu tot de wereldtop behoren. Denk bijvoorbeeld aan computerspellen, biotechnologie, fintech en e-commerce. Emerging markets zijn bovendien stabieler geworden op het gebied van inflatie en overheidsfinanciën.

Capital Group verwacht dat die lijn zal worden doorgezet. Voor beleggers liggen positieve verrassingen in het verschiet. De vermogensbeheerder heeft tien trends op een rij gezet.

Van urbanisatie tot meer vliegtuigen

  1. Luchtvaart: Iets wat in het Westen misschien niet zo welkom is vanwege het klimaat, is de snelle groei van de luchtvaart. Dat heeft te maken met meer welvaart. Voor Europeanen is het doodnormaal om elk jaar een paar keer in het vliegtuig te stappen, maar in arme landen is dat (nog) een luxe. Van de hele wereldbevolking heeft 80% nog nooit gevlogen. Vooral Azië is nu bezig aan een inhaalslag. Voor de corona-uitbraak kwamen er elk jaar 150 miljoen first flyers bij. Capital Group verwacht dat dit soort getallen terugkomen. Dat levert voor beleggers kansen op bij vliegtuigproducenten, luchtvaartmaatschappijen, reisbureaus, restaurants, pretparken, hotelketens en andere toeristische diensten.

  2. Luxegoederen: Vooral in Azië is er een snelgroeiende boven- en middenklasse met behoefte aan luxe. Aandelenanalist Lauren Carter verwacht dat deze trend de komende tien jaar alleen maar sterker wordt, wat ook te maken heeft met de wens van mensen om te laten zien tot welke sociale klasse ze behoren.

  3. Digitaal: Corona heeft de trend versterkt van cash- naar digitale betalingen. In opkomende markten gaat dat nog net wat sneller dan in het Westen. Landen als China, Brazilië en Indonesië omarmen in een noodtempo digitale portemonnees en andere innovaties van de fintech-industrie, vaak ook omdat traditionele banken en verzekeraars in EM duur zijn of onbereikbaar voor arme mensen.

  4. Mobiele telefonie: Het mobiele internet is een ander terrein waar opkomende markten bij vooroplopen in de wereld. China is een van de toonaangevende landen op het gebied van nieuwe mobiele apps, maar ook elders in EM zitten softwareontwikkelaars niet stil.

  5. Health care: China is al geruime tijd een grote speler op het gebied van generieke geneesmiddelen, maar ook nieuwe innovatieve medicijnen komen steeds vaker uit China. Capital Group verwacht dat China het gat met de VS langzaam zal dichten en dat er meer van hun medicijnen zullen worden toegelaten in de VS en Europa. Ook westerse bedrijven kunnen daarvan profiteren als ze samenwerkingsverbanden zijn aangegaan met Chinese spelers. Mexico is verder een vooraanstaande speler op het gebied van "gezondheidszorg op afstand", wat ook een enorme groeimarkt is.

  6. Koude oorlog VS-China: Capital Group denkt dat de ijzige politieke verhouding tussen de VS en China niet alleen negatief is. De concurrentie tussen beide wereldmachten zal op bedrijfsniveau zorgen voor meer innovaties.

  7. India komt eraan: India valt nu vaak nog buiten de scoop van beleggers. Maar het land is gezegend met veel softwareontwikkelaars en ander technisch talent. De Indische economie wordt bovendien geprikkeld door een steeds betere infrastructuur. Enkele interessante sectoren voor beleggers zijn e-commerce, banken en de woningmarkt. Met een marktkapitalisatie van 872 miljard dollar is er voor de Indische beurs in ieder geval nog veel lucht naar boven.

  8. Banken, verzekeraars en beurzen groeien snel.

  9. Urbanisatie: Er zijn elk jaar miljoenen mensen die van het platteland naar de stad verhuizen. Dat leidt tot een toenemende vraag naar "stadse genoegens" zoals bioscopen, supermarkten, designmeubelen, thuisbezorging, sportevenementen, (groene) energie, horeca, goede gezondheidszorg en ga zo maar door.

  10. Frontier markets: Veel beleggers wagen zich niet aan aandelen uit ontwikkelingslanden of frontier markets. Toch liggen hier volgens Capital Group veel kansen. Denk alleen maar aan het inhaaleffect waar deze landen van kunnen profiteren en hun vaak jonge bevolking. Beleggers die een directe exposure niet aandurven, kunnen ook op zoek gaan naar westerse bedrijven die actief zijn in ontwikkelingslanden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen