Nieuws

‘Er is meer dan de beheerkosten’

Het is mooi om een etf te vinden met lage beheerkosten, maar het is beter om er een te vinden die de index nauw volgt.

Er is meer dan alleen de expense ratio bij ETF's, stelt IndexUniverse. Het is mooi om een ÉTF te vinden met lage beheerkosten, maar het is meer waard om een fonds te vinden dat de index nauw volgt. Index Universe vindt dat het niet zozeer een kwestie is hoeveel je betaalt, maar waar je voor betaalt.

Omdat je niet zelf kunt investeren in een index is een fonds met de kleinste afwijking het beste om te doen. Meestal wordt er dan gekeken naar de expense ratio, de beheerkosten van een product, als indicator. Maar die kosten beperken betekent niet automatisch een klein verschil tussen index en tracker. IndexUniverse gaat dan in op twee andere oorzaken om het verschil in tracking error te verklaren, de portfolio turnover en securities lending.

Er blijkt nogal verschil te zitten tussen ETF’s in de portfolio turnover. De snelheid waarmee alle aandelen binnen het product worden aan- en verkocht loopt nogal uiteen. Dit kan komen door de frequentie, hoe meer transacties onderliggend moeten worden doorgevoerd om de index te blijven volgen, des te hoger de transactiekosten en dus de bijdrage aan de tracking error.

Een andere verklaring ziet IndexUniverse aan de verdienzijde. Veel fondsen of ETF's lenen de aandelen die ze in bezit hebben uit. De verdiensten van securities lending komen (deels) terug in het fonds en dragen bij aan het rendement. Maar ook daarin zitten verschillen tussen de fondsen. Vanguard laat 100% van die verdiensten terugstromen, terwijl iShares afroomt en het beperkt tot 65%. Een unit investment trust mag zijn aandelen niet uitlenen.

Tot slot speelt ook de liquiditeit een rol. De fondsen die frequent handelen, zijn vanzelfsprekend meer geïnteresseerd in de verhandelbaarheid. Maar meer liquide betekent niet een nauwer volgen van de index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie