Nieuws

Saxo: matig rendement grondstoffen

Het enige dat de olieprijs nog in toom houdt, zijn zorgen over het effect van een verdere stijging op de wereldeconomie.

Het enige dat de olieprijs nog enigszins in toom houdt, zijn zorgen over het effect van een verdere stijging op de wereldeconomie. Dat stelt Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, in de Weekly Commodity Update

Het eerste kwartaal van 2012 werd gedreven door geopolitiek risico, zorgen over overheidsschulden en tegenstrijdige tekenen voor wat betreft de economische vooruitgang van verschillende regio’s. De Amerikaanse aandelenmarkt stevende vooruit, maar de Europese markt bleef achter en in Azië begon men zich zorgen te maken over de Chinese groeivertraging.

De twee belangrijkste grondstoffenindices lieten een matig rendement zien. De prestaties verminderden in maart, toen duidelijk werd dat de Chinese groei verminderde. Het land neemt namelijk 40% van de wereldwijde consumptie voor zijn rekening en meer dan 50% van de consumptiegroei.

S&P GSCI liet een rendement zien van 1,7%, met name door de blootstelling van 68,4% aan de energiesector. De DJ-UBS heeft een meer gediversifieerd portfolio en verloor 2,9%. Vooral landbouw deed het slecht, samen met koffie en aardgas, die in de index samen 11% vertegenwoordigen.

Sojabonen
Speculanten begonnen dit jaar hun long posities op grondstoffen weer op te bouwen, en verdubbelden het eerste kwartaal bijna hun blootstelling. Daarmee hielpen ze de prijzen omhoog. De meeste posities zaten binnen de energiesector en sojabonen.

Er zijn minder tarwe en sojabonen geplant, terwijl het oppervlakte aan mais het grootste is in 75 jaar. De aandelenprijzen daalden meer dan verwacht. De daling in het oppervlakte van sojabonen kan de prijzen gedurende de zomer omhoog duwen, ondanks dat de prijs dit jaar al 14% is gestegen. 

Of landbouwers door de hogere prijzen in maart hebben besloten om hun plannen bij te stellen, wordt later pas duidelijk. Het milde weer kan er voor zorgen dat ze in plaats van sojabonen voor mais kiezen, dat eerder wordt gepland.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen