Nieuws

Carmignac houdt van China, tech en healthcare

Edouard Carmignac denkt in tegenstelling tot veel andere beleggers dat value-aandelen hun beste tijd hebben gehad. China, technologie en healthcare hebben zijn grote voorkeur.

Edouard Carmignac - de voorzitter en cio van het gelijknamige effectenhuis - heeft voor 2022 een paar tegendraadse adviezen in de aanbiedign. Allereerst is hij fan van China. Ten tweede denkt hij dat waardeaandelen dicht bij hun top zitten, en voor de technologie- en gezondheidssector wacht hij op gunstige instapmomenten.

Dat blijkt uit een videoconferentie vorige week donderdag waar Carmingnac vooruitblikte op 2022. Citywire deed verslag. Zijn beleggingsvisie wordt sterk bepaald door zijn macro-macro-economische verwachtingen voor dit jaar.

Eduard Carmignac van Carmignac

Vertraging tweede halfjaar

Hij denkt ten eerste dat de groei in de VS en Europa in de tweede helft van het jaar zal gaan tegenvallen door onder andere een traag herstel van aanbodketens en hoge energieprijzen.

Hij gaat er tevens vanuit dat value- of waardeaandelen hierdoor een klap krijgen. “Ik verwacht dat we in de tweede helft van dit jaar een groeivertraging krijgen en dat is in strijd met waar beleggers de laatste maanden zo enthousiast over waren, namelijk de value stocks.”

Pricing power

Voor veel value-bedrijven zal het volgens Carmignac moeilijk worden om de stijgende loon- en materiaalkosten door te berekenen aan de klant. Als dat klopt, dan zijn veel van deze aandelen duur geworden.

Het omgekeerde geldt voor een aantal technologiebedrijven met solide groei die nu in het verdomhoekje zitten op de beurs.

In de ogen van Carmignac zijn deze bedrijven juist wel in staat hun prijzen te verhogen zonder dat de omzet eronder lijdt. Dat maakt ze aantrekkelijk voor beleggers, zeker nu de koersen een stuk lager staan.

Hetzelfde geldt min of meer voor de gezondheidssector. Ook die heeft genoeg pricing power en is relatief goedkoop.

China trapt op het gas

Het grote verschil tussen China en het Westen is dat de Chinezen een andere conjunctuurcyclus hebben. Terwijl de VS op de rem staat vanwege de hoge inflatie en oververhitte economie en er ook in Europa steeds meer stemmen opgaan voor een krapper monetair beleid, wordt in China de geldkraan juist opengedraaid.

Carmignac: "China loopt opnieuw op ons voor met een ruimer monetair beleid en meer steun van de overheid. Als we ervan uitgaan dat omikron de economie niet veel schade meer berokkent, dan zouden we weigenlijk een duurzame groei moeten krijgen in combinatie met lage rentetarieven. Dat maakt ons heel erg enthousiast over de beurs.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie