Nieuws

Lage rente slechts één oorzaak van huidige hoge koersen

Het ruime monetaire beleid heeft aandelen ongetwijfeld geholpen, maar centrale banken hebben huidige bullmarkt zeker niet alleen veroorzaakt, analyseert Ben Carlson.

De ECB wordt vanwege zijn goedkoop-geldbeleid vaak verantwoordelijk gesteld voor excessen op de woning- en aandelenmarkt. Het is een verwijt dat in de VS ook aan de Fed wordt gemaakt. Maar berust het op feiten?

Vermogensbeheerder Ben Carlson gaat op zoek naar antwoorden in zijn blog A wealth of common sense.

Grote correlatie

Feit is dat de Amerikaanse S&P 500-index ruim 800% gestegen is sinds het dieptepunt in 2008 tijdens de kredietcrisis. De AEX steeg gedurende die periode ongeveer 270% (exclusief dividend).

Feit is ook dat de balans van de Fed sinds 2008 is geëxplodeerd. Vóór de kredietcrisis had de Fed minder dan 1 biljoen dollar aan waardepapier op de balans staan. Dat is nu bijna 9 biljoen dollar.

De grootste stijging kwam tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. Toevallig was dat ook de fase dat de S&P 500 zijn grootste winst boekte.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

In Europa en Japan is het beeld niet anders. Vooral het beleid van de ECB lijkt erg op dat van de Fed. De omvang van de stimulering is vergelijkbaar. Eind vorig jaar zat de ECB op een balansomvang van ruim 8,5 biljoen dollar. 

Nicolas Cage

Maar alleen het feit dat de grafiek van monetaire ingrepen door centrale banken en die van de beurs dezelfde kant op wijzen, is voor Carlson onvoldoende bewijs. Hij maakt de vergelijking tussen het aantal keren dat Nicolas Cage te zien is in een film en het aantal doden door verdrinking. De trendlijnen komen aardig overeen, maar dat zegt niets over een daadwerkelijke correlatie.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten tweede wijst Carlson op de verschillen tussen de eurozone en de VS. De balansomvangen van ECB en Fed zijn ongeveer evenveel gestegen, maar de Europese beurskoersen blijven ver achter bij de Amerikaanse.

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het monetaire beleid kan met andere woorden nooit de enige oorzaak zijn van de stijgende aandelenkoersen.

Rente veel hoger in de VS

Daar komt bij dat de lange rente in de VS zich nog op een redelijk normaal niveau bevindt in vergelijk met de eurozone. Maar in Europa heeft dat dat blijkbaar niet geleid tot hogere koersen.

In de VS ligt de rente op een tienjarige staatslening momenteel op 1,79%. In Duitsland is dat -0,02% en in Nederland 0,08%.

Nikkei

Misschien nog wel het beste bewijs voor beperkte invloed van de rente en centrale banken levert Japan. De Japanse rente daalt namelijk al decennia en de Bank of Japan probeert er alles aan te doen de economie te prikkelen, maar de Nikkei 225-index is een van de slechtst renderende beursindices ter wereld. 

Carlson concludeert dat centrale banken zeker invloed hebben op de financiële markten. Vooral in periodes met paniek kunnen ze zorgen voor rust en bodemvorming. Maar het is onterecht om centrale bank de schuld te geven van alle koersbewegingen, omlaag of omhoog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie